Sari direct la conținut

Oamenii evacuați din regiunea rusă Kursk spun că încă așteaptă ajutorul de 100 de dolari promis de Vladimir Putin

HotNews.ro
Oamenii evacuați din regiunea rusă Kursk spun că încă așteaptă ajutorul de 100 de dolari promis de Vladimir Putin
Localnici din orașul Sudja din regiunea Kursk, Rusia, 16 august 2024. Sursa foto: KIRILL CHUBOTIN / UkrInform / Profimedia

Mulți dintre locuitorii evacuați din regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei nu au primit încă plățile promise de președintele Vladimir Putin după mai bine de o lună de la începutul incursiunii-surpriză a armatei ucrainene, scrie luni publicația independentă Agentstvo, citând voluntari regionali.

Pe 8 august, la două zile după ce forțele ucrainene au pătruns în regiune și au cucerit mai multe așezări de acolo, Putin a promis plăți unice de 10.000 de ruble (aproximativ 110 dolari americani) locuitorilor care au fost forțați să plece din zonele aflate în centrul luptelor, notează The Moscow Times.

Evacuații se confruntă acum cu refuzuri atunci când solicită plățile promise de Putin pe portalul guvernamental Gosuslugi, a scris Evgeniya Nazarova, care conduce organizația de voluntari „Social Navigator” din regiunea Kursk, în comentarii publicate pe Youtube, la „Walk & Talk”, un canal pro-Kremlin care relatează despre viața în regiunile Rusiei.

„Nu există niciun fel de consultare, informare sau interacțiune între agenții”, mai afirmă Nazarova.

„Nu a existat (consultare) în prima, a doua și a treia săptămână (a incursiunii ucrainene, n.r.). Și pot să vă spun că nici acum nu există nimic”, a adăugat ea.

Interviul cu locuitori din Kursk, difuzat la „Walk & Talk” și despre care Agentstvo a relatat luni, nu a precizat numărul exact al persoanelor evacuate din regiune care nu au primit încă plățile.

Se estimează că aproximativ 130 000 de persoane au fost evacuate, 20.000 au rămas în zonele aflate în prezent sub controlul Ucrainei și aproape 700 sunt date dispărute în regiunea Kursk.

Ministerul rus pentru Situații de Urgență a estimat săptămâna trecută că 87.600 de locuitori ai regiunii Kursk au primit în total 1,3 miliarde de ruble (14,3 milioane de dolari) în diverse plăți compensatorii, ceea ce înseamnă sub 15.000 de ruble de persoană.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro