Sari direct la conținut

ONU cere Sudanului sa intervina in Darfur

BBC

Numarul exact al celor ucisi in Sudan e greu de confirmat dar Natiunile Unite afirma ca ar fi in jur de 50.000.

Enorm de multi oameni au fost nevoiti sa se refugieze din calea conflictului dintre gruparile rebele si militiile pro-guvernamentale- in jur de un milion.

Militiile arabe pro-guvernamentale – Janjaweed – sunt acuzate de purificare etnica si chiar de genocid impotriva populatiei de culoare din regiune.

Promisiuni si avertismente

Statele Unite si Uniunea Europeana au avertizat ca vor impune sanctiuni guvernului sudanez, banuit ca sprijina militiile, daca situatia nu se imbunatateste.

Presedintele Omar al-Bashir

Presedintele Sudanului, Omar al-Bashir, presat de comunitatea internationala, a promis ca va colabora pentru rezolvarea conflictului din regiunea vestica Darfur.

Ministrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc azi tocmai ca sa discute criza din Darfur si sa gaseasca modalitati de a convinge guvernul si fortele rebelilor din Sudan sa inceapa negocierile de pace permitand, in acelasi timp, organizatiilor umanitare sa isi desfasoare actiunile in zona.

Tarziu

Directorul organizatiei umanitare Dreptate pentru Africa, Alex de Wall, a criticat insa comunitatea internationala ca a asteptat atat de mult pana sa se implice in problema Sudanului.

E socant, spune el, ca a trecut aproape un an si abia acum se lanseaza actiuni si apeluri pentru rezolvarea crizei din Darfur.

Era de asteptat sa se ajunga la criza si problemele puteau fi prevenite daca se intervenea din vreme.

Ce se intampla la Darfur?

Provincia Darfur este o zona arida si saraca, aproape distrusa de o grupare rebela care anul trecut a inceput sa atace tinte guvernamentale, acuzand puterea ca neglijeaza regiunea si ca ii asupreste pe negrii africani, favorizandu-i pe arabi.

Guvernul a format o forta de militie care sa lupte impotriva rebelilor.

Trupele guvernamentale numara acum cateva mii de oameni care periodic fac raiduri in satele si orasele din vestul Sudanului.

Organizatiile pentru apararea drepturilor omului acuza militia de abuzuri- de la asasinate, la jafuri si violuri, toate impotriva locuitorilor din Darfur care nu sunt arabi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro