Sari direct la conținut

OSCE acuza Tiraspolul de iresponsabilitate

Gardianul

Consiliul OSCE, care s-a reunit in sedinta speciala, a calificat drept „iresponsabile si provocatoare” actiunile autoritatilor de la Tiraspol impotriva scolilor cu predare in limba romana din Transnistria, conform unui comunicat publicat pe site-ul organizatiei.

Ambasadorii celor 55 de state membre OSCE au apreciat ca actiunile Tiraspolului incalca grav drepturile si libertatile fundamentale ale majoritatii populatiei moldovenesti.

„Statele participante si-au exprimat profunda ingrijorare fata de situatia provocata de actiunile arbitrare ale administratiei si ale organelor de drept de la Tiraspol”, a declarat presedintele in exercitiu al Consiliului Permanent al OSCE, ambasadorul bulgar Ivo Petrov.

El a subliniat ca inchiderea fortata a acestor scoli a fost insotita de „actiuni de vandalism si de utilizarea nelegitima sau amenintarea cu forta din partea organelor de drept impotriva copiilor, inclusiv orfani, a parintilor si a angajatilor institutiilor de invatamant”.

Membrii OSCE au cerut „autoritatii de la Tiraspol sa respecte acordurile anterioare mediate de OSCE, care asigura legitimitatea inregistrarii acestor scoli si functionarea lor normala”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro