Sari direct la conținut

Papa Francisc spune că este un „păcat grav” să refuzi să ajuți migranții

HotNews.ro
Papa Francisc spune că este un „păcat grav” să refuzi să ajuți migranții
Papa Francisc în timpul unei rugăciuni pentru migranți pe care a spus-o în Piața Sfântul Petru din Roma, FOTO: Vatican Media-CPP-IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Papa Francisc a deplâns miercuri modul în care sunt tratați migranții care încearcă să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa și a afirmat că este un „păcat grav” să nu oferi ajutor ambarcațiunilor acestora, relatează Reuters.

„Există acele persoane care lucrează sistematic și cu fiecare mijloc avut la dispoziție pentru a respinge migranții”, a spus suveranul pontif în timpul audienței sale săptămânale din Piața Sfântul Petru.

„Iar asta, când este făcută intenționat și cu responsabilitate”, este un păcat grav, a subliniat el.

Pontificatul lui Francisc, primul papă iezuit și primul din America Latină, s-a suprapus cu criza migranților care a afectat Europa după izbucnirea războiului civil din Siria iar liderul Bisericii Catolice a pledat de numeroase ori pentru acceptarea și tratarea cu umanitate a celor care încearcă să ajungă în Europa, chiar și clandestin.

În luna septembrie a anului trecut el a vorbit despre noul val de migranți care încearcă să ajungă în Europa după încheierea pandemiei de COVID-19, respingând ferm folosirea unor termeni ca „invazie” și „urgență”.

„Fenomenul migrației nu este atât o urgență de moment, întotdeauna bună pentru propaganda alarmistă, cât o realitate a timpului nostru”, a declarat el la încheierea Rencontres Méditerranéennes de la Marsilia, adăugând că acest proces trebuie gestionat „cu o responsabilitate europeană capabilă să facă față dificultăților obiective”.

„Două cuvinte au rezonat, alimentând temerile oamenilor: ‘invazie’ și ‘urgență’. Dar cei care își riscă viața pe mare nu invadează, ci caută ospitalitate” și „nu trebuie să fie considerați ca o povară de suportat”, a adăugat papa, exprimându-și totodată regretul față de faptul că „mai multe porturi mediteraneene” s-au închis în fața migranților.

Papa Francisc a spus anterior că lipsa de toleranță față de migranți nu este o atitudine creștină

Papa a abordat o temă apropiată inimii sale, într-un moment în care solidaritatea europeană a fost pusă la încercare după sosirea a mii de migranți pe insula Lampedusa.

Cu o lună înainte, suveranul pontif în vârstă de 87 de ani i-a îndemnat pe politicieni să abordeze „rana deschisă” a morţii imigranţilor în Marea Mediterană, spunând că s-a rugat pentru cele 41 de persoane care au murit într-un naufragiu la începutul lui septembrie 2023.

„Cu durere şi ruşine trebuie să declarăm că, de la începutul anului, deja aproape 2.000 de bărbaţi, femei şi copii au murit în acea mare în timp ce încercau să ajungă în Europa”, a afirmat papa Francisc.

„Încurajez forţele politice şi diplomatice care încearcă să vindece această rană într-un spirit de solidaritate şi fraternitate, precum şi eforturile celor care lucrează pentru prevenirea naufragiilor şi salvarea migranţilor”, a îndemnat acesta după rugăciunea săptămânală Angelus.

Cu ani în urmă el a deplâns de asemenea că lipsa de toleranță față de migranți nu este o atitudine creștină și a spus că „nu există nicio bucurie creștină când ușile sunt închise”. Comentariile făcute de acesta acum sunt însă unele dintre cele mai dure asupra subiectului.

INTERVIURILE HotNews.ro