Sari direct la conținut

Parchetul Constanta cerceteaza Rompetrolul lui Patriciu

Adevarul

Luna trecuta, Directia Generala a Finantelor Publice Constanta (DGFPC) a adresat Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta o sesizare prin care se solicita cercetarea reprezentantilor S.C. Rompetrol Rafinare S.A. (Rafinaria Petromidia), respectiv a lui Dinu Costache Patriciu, pentru incalcarea a doua articole din Legea contabilitatii si Legea societatilor comerciale.

Este vorba de fals intelectual si de prezentarea cu rea-credinta actionarilor a unui bilant contabil inexact sau de date inexacte asupra conditiilor economice ale societatii, in vederea ascunderii situatiei ei reale. Ambele fapte sunt pedepsite cu inchisoarea. Concret, sesizarea Finantelor publice se refera la situatia financiara a Rompetrol Rafinare la data de 31.12 2003, depusa in luna mai a.c.

la DGFP Constanta si in care datoriile catre bugetul de stat (transformate in obligatiuni, transferate statului abia in 2004, deci intr-un alt an financiar), in cuantum de 21.776.998.718.567 de lei, sunt evidentiate in mod eronat la „imprumuturi din emisiuni de obligatiuni”.

Reprezentantii Finantelor publice considera ca aceasta suma trebuia evidentiata in bilantul contabil la „alte datorii, inclusiv datorii fiscale si alte datorii pentru asigurari sociale”.

Inspectorii fiscali apreciaza ca aceasta inregistrare inexacta in bilant duce la denaturarea elementelor de pasiv (datorii) cu urmatoarele consecinte: indicatorul de lichiditati curente real este de 0,5, iar cel stabilit de societate este de 1,93; indicatorul de lichiditati imediate real este de 0,37, iar cel stabilit de societate este de 1,44; capitalul permanent real este de 587.904.

805 mii lei, iar cel conform bilantului este de 22.364.903.523 mii lei etc.

In concluzie, in sesizarea semnata de directorul executiv Catalin Doica se arata ca toate aceste modificari si denaturari conduc la: dezinformarea actionarilor asupra situatiei economice reale a societatii; dezinformarea institutiilor de credit asupra gradului de risc al societatii, ceea ce duce la incadrarea intr-o categorie eronata de risc si la stabilirea unei alte dobanzi decat in situatia in

care ar fi prezentat elementele de pasiv in mod real; prezentarea publica de date neadevarate asupra conditiilor economice ale societatii in urma publicarii situatiei in Monitorul Oficial al Romaniei; influentarea cotatiei actiunilor societatii.

In ceea ce priveste dosarul penal pe care Rompetrol il are la Parchetul National Anticoruptie referitor la privatizarea si activitatea postprivatizare a Rafinariei Petromidia, in care s-a inceput urmarirea penala „in rem”, Departamentul de comunicare si relatii publice al Grupului Rompetrol ne-a precizat ca procurorii anchetatori au refuzat, in sapte randuri, sa puna la dispozitia avocatilor

firmei dosarul cauzei. Aceasta solicitare a fost respinsa pana la momentul in care se va incepe urmarirea penala „in personam”. De asemenea, Grupului Rompetrol i s-au solicitat de catre PNA o serie de documente pe care le-a pus la dispozitia procurorilor, in pofida faptului ca acestia nu au prezentat avocatilor firmei nici actul de sesizare, nici rezolutia de incepere a urmaririi penale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro