Sari direct la conținut

Peste 4500 de romani asteapta dreptatea de la Strasbourg

Cotidianul

Pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg sunt inregistrate, in prezent, 4594 de plangeri ale romanilor care reclama statul roman pentru incalcarea drepturilor, a declarat, ieri, Corneliu Barsan, judecator roman la CEDO, in cadrul unui seminar organizat la Bucuresti, cu ocazia aniversarii a zece ani de cand Romania a semnat Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Acesta a precizat ca cifra inaintata nu este alarmanta, avand in vedere ca, in general, 90% dintre plangerile adresate CEDO sunt respinse pentru ca nu sunt de competenta Curtii de la Strasbourg.

In calitatea sa de specialist in drept, Corneliu Barsan a apreciat ca cel mai mare defect al sistemului judiciar romanesc actual este lipsa unei practici unitare, care merge pana la situatii in care complete de judecata din cadrul aceleiasi instante dau solutii complet diferite atunci cand judeca spete similare.

„Sistemul juridic din Romania este astazi total incoerent. Ar trebui sa existe doar trei niveluri: competenta de fond, care se judeca in prima instanta, rediscutarea cauzei pe fond la apel si o posibilitate de recurs, unde sa se discute doar problemele procedurale, nu cele care tin de cauza ca atare.

A existat doar o singura incercare pe aceasta directie, atunci cand, printr-o ordonanta de urgenta, s-au adus toate recursurile la Inalta Curte de Casatie si Justitie fara sa se tina seama ca nu toate cauzele trebuie sa ajunga la instanta suprema in stat, care are o alta menire“, a declarat Corneliu Barsan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro