Sari direct la conținut

„Poate vor aresta câțiva bețivi”: Militarii ruși din Ucraina amenință că nu vor respecta o măsură dorită de Moscova

HotNews.ro
„Poate vor aresta câțiva bețivi”: Militarii ruși din Ucraina amenință că nu vor respecta o măsură dorită de Moscova
Președintele rus Vladimir Putin vorbește cu un soldat în timp ce vizitează un centru de instruire al Districtului Militar de Vest, destinat rezerviștilor mobilizați în regiunea Ryazan, Rusia, 20 octombrie 2022. Sursa foto: Mikhail Klimentyev / AP / Profimedia

Militarii ruși care luptă în Ucraina sunt profund nemulțumiți de o lege adoptată de Duma de Stat și amenință că nu vor respecta interdicția privind folosirea smartphone-urilor pe front pe care au votat-o deputații de la Moscova, relatează Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia.

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat legea în cauză miercuri, ea prevăzând sancțiuni disciplinare dure, inclusiv arestarea, împotriva militarilor prinși că folosesc telefoane smart în timpul serviciului pe front.

Proiectul de lege mai are nevoie și de aprobarea Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului, înainte de a fi trimisă la promulgare președintelui Vladimir Putin.

Mai mulți militari intervievați de Lenta, inclusiv comandanți de unități, au criticat în termeni duri proiectul de lege, explicând sub condiția anonimității de ce consideră că interdicția este o greșeală și nu va fi respectată niciodată de personalul activ în zona frontului.

Unii dintre ei au explicat că smartphone-urile au fost necesare pentru a face schimb și descărca hărți electronice actualizate privind pozițiile din Ucraina în condițiile în care cele puse la dispoziție de armată erau depășite de ani de zile.

„Majoritatea hărților care au fost tipărite în prealabil au fost în dosare, și nu corespundeau realității“, a declarat pentru Lenta un militar citat cu indicativul „Laurus”. Lenta notează că a schimbat toate indicativele militarilor citați în articol pentru a le proteja identitatea.

Militarii ruși spun că depind de gadgeturi pe front

Militarul în cauză a declarat pentru site-ul rusesc de știri că și hărțile electronice puse la dispoziție de armată „nu corespundeau realității, ci mai degrabă erau literalmente depășite de șase sau șapte ani”. În plus, ele nu conțin nicio informație despre pozițiile ucrainene „pur și simplu pentru că nu existau încă din punct de vedere fizic”.

Militarii ruși spun că, pentru a remedia această problemă, au folosit drone pentru a cartografia linia frontului și au organizat discuții „deliberative comune”, posibile datorită accesului la internet. Pe lângă furnizorii locali de comunicații, soldații au folosit și sisteme de internet prin satelit Starlink pe care le-au capturat.

În pofida dovezilor că militarii săi folosesc terminale Starlink, Kremlinul neagă la nivel oficial că forțele sale care luptă din Ucraina fac uz de sistemul de internet prin satelit al companiei SpaceX.

„Nimeni nu va respecta această lege, cel mult vor fi câteva cazuri exemplare în care niște bețivi sunt prinși și li se vor da cele 10 zile [de arest]“, a declarat un comandant de pluton citat de Lenta cu indicativul „Phenibut”.

„Orice gadget este acum o parte integrantă a [echipamentului] unui militar. În primul rând, este vorba despre conexiune”, a subliniat el.

Militarii Moscovei acuză conducerea politică de decizii „populiste” și „fanteziste”

Potrivit acestuia, progresele înregistrate în ultimele șase luni de forțele rusești pe front au fost obținute tocmai pentru că soldații ruși au început să folosească în mod activ gadgeturile și internetul.

„De îndată ce au fost succese pe front, vor să interzică ceea ce a făcut asta posibil”, mai acuză „Phenibut”.

„Markov”, un ofițer citat de Lenta, spune că o astfel de interdicție este cu atât mai inutilă deoarece un ordin al ministerului apărării interzice deja folosirea smartphone-urilor în armată.

El spune că ordinul nu este respectat fiindcă este nevoie de gadgeturi pentru a limita numărul pierderilor înregistrate de trupele rusești.

Potrivit acestuia, smartphone-urile fac posibilă planificarea operațiunilor, gestionarea în timp real a bătăliilor și menținerea legăturii între unități mult mai bine decât echipamentele tehnice standard învechite.

„Inițiativa în sine amintește în spirit de populism. Nu se oferă nicio alternativă, așa că aceasta este pur și simplu o prostie, din cauza căreia armata noastră va deveni mai proastă în luptă și va slăbi și va pierde mai mulți oameni și echipamente. Dezavantajele utilizării smartphone-urilor sunt de multe ori mai mici decât dezavantajele opririi utilizării acestora”, a subliniat „Markov”.

Cum justifică deputații ruși măsura criticată de soldați

„Markov” le-a transmis inițiatorilor proiectului de lege că, dacă vor să ajute, să vină în zona de „operațiuni speciale” și să comunice cu participanții la ostilități, pentru ca pe viitor legile să se bazeze pe realitate, „și nu pe teorie și propriile lor fantezii.”

Comitetul pentru Apărare al Dumei de Stat a aprobat pe 23 iulie amendamentele care prevăd arestarea disciplinară „pentru diseminarea de informații de către membrii Districtului Militar Nord care permit stabilirea identității personalului militar și localizarea acestora”.

Duma de Stat a adoptat legea o zi mai târziu. Ulterior, generalul în retragere Andrei Kartapalov, președintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat, a dat asigurări că interdicția nu se va aplica „dispozitivelor folosite pentru munca de luptă”.

El a subliniat că proiectul de lege „vizează asigurarea siguranței personalului militar și a unităților Forțelor Armate Ruse”.

Urmărește ultimele evoluții din a 882-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro