Sari direct la conținut

Pompierii – obligati sa plateasca apa folosita la stingerea incendiilor

Desteptarea

Grupul de Pompieri Militari „Mr. Constantin Ene“ din Bacau a fost instiintat de municipalitatea bacauana ca va trebui sa plateasca apa consumata la stingerea incendiilor. Aceasta masura nu a fost primita prea bine de pompieri.

„Noi consumam in fiecare luna tone de apa, in functie de numarul de incendii. Masinile le alimentam de la un hidrant, care este racordat la reteaua orasului, ne-a declarat maiorul Ion Mihalache, juristul unitatii. De foarte multi ani, de prin 1990, administatiile locale, in urma unor discutii, ne-au inteles si nu am platit apa consumata si folosita la stingerea incendiilor.

Acest lucru se intampla si la Onesti, Moinesti si Podu Turcului.

Pentru noi conteaza fiecare leu, avem destule cheltuieli, este vorba de combustibil, echipamente, reparatii la masini, ulei etc.

“ In ultimele doua luni, pe adresa unitatii au sosit doua facturi, una de sapte milioane si alta de patru milioane de lei, care reprezinta contravaloarea apei consumata de pompieri pentru stingerea incendiilor, in conditiile in care apa folosita pentru alte utilitati (gatitul mesei sau igiena) este facturata si achitata de unitate separat.

De cealalta parte, Primaria Bacau considera ca pompierii militari trebuie sa achite apa.

In conformitate cu Ordonanta 60/1997, Grupurile de Pompieri militari trebuie sa achite contravaloarea apei consumate la stingerea incendiilor la bunurile apartinand domeniului public si privat al statului, precum si cele apartinand asociatiilor non- profit sau cu caracter cultural, politic, religios, sportiv sau umanitar, cat si la persoanele fizice.

Municipalitatea spune ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, doar daca interventia se face de pompierii civili, contravaloarea apei se achita de consiliul local pe raza caruia s-a produs incendiul.

„Noi aducem in discutie si faptul ca Bacaul nu a mai fost obligat sa-si organizeze o asemenea formatiune (cum este cazul la Buhusi, Comanesti, Tg. Ocna, Darmanesti etc) si de aceea conducerea Grupului de Pompieri considera ca efortul comunitatii nu ar fi prea mare, daca Primaria ar achita facturile noastre.

Nu sunt sume mari, insa pentru noi conteaza, soldatii trebuie echipati, hraniti, instruiti, cu acesti bani noi dam de mancare la mai multi militari.

In acelasi timp, noi nu luam bani pe apa de la persoanele, societatile comerciale sau institutiile la care intervenim“, spune maiorul Mihalache.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro