Sari direct la conținut

PPE, ingrijorat de starea democratiei din Romania

Mediafax

Fostul premier ungar Viktor Orban, liderul formatiunii de opozitie Fidesz, si-a exprimat „ingrijorarea” in legatura cu starea democratiei romanesti, intr-un raport prezentat saptamana trecuta la o conferinta a Partidului Popular European (PPE), relateaza Budapest Sun Online.

Raportul a fost redactat de o comisie formata de PPE pentru a evalua progresele facute de Romania in respectarea criteriilor stabilite la Copenhaga pe care trebuie sa le intruneasca toate tarile inainte de a deveni membre UE.

Potrivit comisiei prezidate de Orban, Guvernul Adrian Nastase a modificat legislatia electorala chiar inainte de alegerile locale. Din cauza acestor schimbari, exista suspiciunea ca legislatia electorala este antidemocrata si discriminatorie.

Comisia sustine ca si inaintea alegerilor parlamentare si prezidentiale din noiembrie, Guvernul de la Bucuresti intentioneaza sa modifice legislatia electorala.

Surpriza o constituie in primul rand alegerea lui Orban ca presedinte al unei comisii care sa prezinte situatia din Romania, tara vecina cu Ungaria, in conditiile in care relatiile dintre cele doua state au fost tensionate in timp ce Orban era premier, in special din cauza Legii statutului, document ce garanteaza anumite drepturi si privilegii etnicilor maghiari din tarile invecinate, comenteaza

cotidianul citat. In acest context, se pune intrebarea de ce PPE nu a ales un alt presedinte al comisiei.

O sursa ungara a explicat ca Orban a fost ales pentru ca este direct interesat de situatia din Romania. „Este in interesul Ungariei ca Romania, tara in care traiesc 1,5 milioane de etnici maghiari, sa adere la UE cat mai curand, de aceea suntem ingrijorati de eventualele probleme politice din aceasta tara”, a explicat oficialul ungar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro