Sari direct la conținut

Praznuit astazi, Sfantul Prooroc Ilie ocroteste aviatorii si trasneste diavolii

Realitatea Romaneasca

Proorocul a trait in vremea lui Ahab, al saptelea rege al lui Israel, acum 2.800 de ani. Ahab, dupa casatoria cu Izabela, fiica regelui Sidonului, a parasit credinta si a inceput sa se inchine zeului Baal. Ilie l-a mustrat pe Ahab si i-a spus ca Dumnezeu nu va da ploaie pe pamant atat timp cat el se va inchina idolilor. N-a plouat timp de trei ani si sase luni.

Ahab si Izabela s-au maniat si s-au decis sa ia viata profetului. Dar Dumnezeu i-a purtat de grija. Ascuns pe malul paraului Cherit, a fost hranit de catre pasarile cerului; refugiat in cetatea Sarepta, a fost hranit de o vaduva, a carei putina hrana era inmultita de Dumnezeu si careia i-a inviat fiul (3 Regi 16-17).

Ilie reapare in fata lui Ahab si-l acuza de toata nenorocirea care se abatuse asupra tarii lui Israel. Pentru a dovedi puterea lui Dumnezeu, Ilie aprinde rugul de jertfa doar prin puterea rugaciunii, si apoi a adus ploaia. Poporul cel ratacit s-a intors la Dumnezeu.

Acesta s-a aratat lui Ilie intr-o pestera din Muntele Horeb si i-a cerut sa-l unga prooroc, in locul sau, pe Elisei, fiul lui Safat, apoi l-a ridicat pe Ilie cu trupul la cer.

Proorocul Ilie s-a aratat impreuna cu Moise la Schimbarea la Fata a Mantuitorului Apostolilor Petru, Iacob si Ioan.

Sfantul Biciului de Foc

l O legenda populara spune ca, trasnind dupa draci, Sfantul Ilie a pocnit din biciul de foc atat de tare, incat a speriat-o pe Maica Domnului care era insarcinata.

Aceasta l-a blestemat sa i se usuce mana dreapta l Se spune de asemenea ca sfantul strabate cerul urmarind diavolii cu biciul trasnetelor sale l In Moldova, fructul inchinat proorocului este marul l Inainte de a le gusta trebuie sa dai din ele de pomana pentru sufletele mortilor si pentru belsug l Tot astazi este ziua albinelor l Sfantul este considerat patronul micutelor zburatoare l Mai nou,

din 1913, ziua de 20 iulie a fost proclamata Ziua aviatiei romane, iar sfantul este si ocrotitorul aviatorilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro