Sari direct la conținut

Presedintele austriac Thomas Klestil a incetat din viata

Evenimentul Zilei

Presedintele austriac Thomas Klestil a incetat din viata marti seara, cu doar doua zile inainte de a-si incheia mandatul, in urma unui stop cardiac suferit la inceputul acestei saptamini. In virsta de 71 de ani, Klestil a fost tinut timp de doua zile in coma artificiala si a decedat in urma unei “slabiri generalizate” a functiilor organelor vitale.

In cursul zilei de marti, cei sase medici de la Spitalul general din Viena care l-au avut in grija pe presedinte au estimat ca sansele de supravietuire ale pacietului erau injumatatite. Un buletin medical ulterior anunta ca inima, plaminii, ficatul si rinichii presedintelui erau foarte “slabite”, pregatind opinia publica pentru vestea fatala.

“Austria a pierdut o mare personalitate. Sintem alaturi de familia indoliata,” a declarat cancelarul Wolfgang Schuessel, cel care a indeplinit in aceste zile atributiile de sef de stat, potrivit prevederilor constitutionale.

Thomas Klestil, cel de-al saptelea presedinte al Austriei, care a stat la conducerea tarii in ultimii 12 ani, urma sa-i predea stafeta astazi, succesorului sau, social democratul Heinz Fischer. Ceremonia de investitura va avea loc, Fischer urmind sa depuna astazi juramintul in fata camerelor reunite ale parlamentului austriac, care va tine un moment de reculegere in memoria presedintelui.

Drapelele tuturor institutiilor publice din Austria au fost coborite in berna, fiind anuntate patru zile de doliu national. Ceremonia de inmormintare va avea loc simbata, la catedrala Sfintul Stefan din Viena. Austriecii au adus, incepind de ieri, un ultim omagiu presedintelui, chiar la Hofburg, palatul prezidential.

Trupul neinsufletit va fi expus miine pe un catafalc la biserica din apropierea palatului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro