Sari direct la conținut

Președintele Kenyei spune că a ascultat „cu atenție poporul” și face pasul în spate, renunțând la creșterea impozitelor în urma protestelor violente

HotNews.ro
Președintele Kenyei, William Ruto, a retras miercuri planificata creștere a impozitelor, cedând presiunii protestatarilor care au luat cu asalt parlamentul săptămâna aceasta, au lansat demonstrații în întreaga țară și au amenințat cu alte acțiuni de acest fel, informează Reuters.
Președintele Kenyei spune că a ascultat „cu atenție poporul” și face pasul în spate, renunțând la creșterea impozitelor în urma protestelor violente
Oamenii se ciocnesc cu poliția în timpul unui protest împotriva creșterilor de taxe prevăzute în "Legea finanțelor 2024", în timp ce se îndreaptă spre clădirea parlamentului din Nairobi, Kenya, pe 25 iunie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

William Ruto a afirmat că nu va semna controversata lege a finanțelor care include majorările de taxe, la o zi după ciocnirile violente dintre poliție și protestatari în parlament și în întreaga țară, soldate cu cel puțin 23 de morți și zeci de răniți, potrivit medicilor.

„Ascultând cu atenție poporul kenyan care a spus cu voce tare că nu vrea să aibă nimic de-a face cu această lege a finanțelor din 2024, fac o concesie. Prin urmare, nu voi semna legea finanțelor 2024 și aceasta va fi ulterior retrasă”, a declarat președintele, într-un discurs televizat.

Ruto a mai spus că va începe acum un dialog cu tinerii kenyeni, fără a intra în detalii, și va lucra la măsuri de austeritate – începând cu reduceri ale bugetului președinției – pentru a compensa diferența în finanțele țării.

Pasul în spate al acestuia poate considerat o victorie majoră pentru o mișcarea de protest ce durează deja de o săptămână. Aceasta a evoluat de la condamnarea online a creșterii impozitelor la mitinguri în masă, în care s-a cerut o revizuire politică, iar apoi s-a ajuns la cea mai gravă criză de până acum a președinției de doi ani a lui Ruto.

Mișcarea poate îndepărta amenințarea imediată a unor noi tulburări, dar îl lasă pe Ruto încă prins între solicitările cetățenilor săi greu încercați și ale creditorilor internaționali, precum FMI, care îndeamnă guvernul să reducă deficitele pentru a obține mai multă finanțare, notează Reuters.

Marți, poliția a deschis focul asupra mulțimilor care s-au adunat în jurul parlamentului și au pătruns ulterior în incinta clădirii, la câteva minute după ce parlamentarii au votat măsurile fiscale și le-au trimis președintelui.

Ziarul Nation a documentat proteste în cel puțin 35 din cele 47 de comitate ale Kenyei, de la orașe mari la zone rurale – chiar și în orașul natal al lui Ruto, Eldoret, situat în „inima” etnică Kalenjin.

Cel puțin 23 de persoane au fost ucise în întreaga țară est-africană, iar alte 30 erau tratate pentru răni de gloanțe, a transmis miercuri Asociația Medicală din Kenya. Oficialii medicali din Nairobi au declarat că zeci de persoane au fost rănite.

Protestatarii au promis anterior că își vor continua demonstrațiile, în mesajele de pe rețelele de socializare, folosind hashtag-ul „#tupatanethursday” – adică „ne vedem joi”, într-un mesaj care folosește limbile swahili și engleză.

Mesajele de pe rețelele de socializare i-au îndemnat pe oameni să ocupe State House, biroul și reședința președintelui, joi, și birourile locale ale Băncii Mondiale și ale Fondului Monetar Internațional (FMI) vineri, deși nu este clar dacă apelurile au venit în nume individual sau de la o mișcare mai largă.

Poliția puternic înarmată patrula miercuri pe străzile capitalei Nairobi, care au fost în cursul zilei mai liniștite decât de obicei.

Protestele au început ca o manifestare online a furiei tinerilor kenyeni față de taxele propuse pentru pâine și scutece și au evoluat într-o mișcare la nivel național care solicită eliminarea întregii legi a finanțelor, inclusiv majorarea impozitelor.

Mii de persoane au ieșit pe străzile din Nairobi și din alte câteva orașe în timpul a două zile de proteste săptămâna trecută, în timp ce mișcarea online a luat amploare.

Protestele din Kenya au fost declanșate, de obicei, de lideri politici care pot fi dispuși la acorduri negociate. Însă tinerii kenyeni care participă la manifestațiile actuale nu au niciun lider oficial și au devenit din ce în ce mai îndrăzneți în cererile lor.

Parlamentarii au eliminat deja marți unele creșteri de taxe din versiunea finală a legii finanțelor, inclusiv cele privind pâinea și uleiul de gătit, dar au introdus altele în încercarea de a evita un deficit bugetar.

Kenyenii s-au confruntat cu mai multe şocuri economice cauzate de impactul persistent al pandemiei de COVID-19, de războiul din Ucraina, de doi ani de secetă şi de deprecierea monedei.

La Washington, Casa Albă a a anunţat că Statele Unite monitorizează îndeaproape situaţia din Nairobi şi îndeamnă la calm. Ambasadori şi înalţi comisari din ţări precum Marea Britanie, SUA şi Germania au subliniat, într-o declaraţie comună, că sunt profund îngrijoraţi de violenţele la care au asistat în timpul recentelor proteste împotriva creşterii taxelor şi au făcut apel la reţinere din partea tuturor părţilor, notează Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe a recomandat cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Kenya să îşi revizuiască planurile de călătorie şi să îşi amâne deplasările în acest stat african, din cauza evoluţiilor de securitate generate de tensiunile interne.

De asemenea, MAE a recomandat insistent cetăţenilor români care se află pe teritoriul acestui stat să îşi notifice de urgenţă prezenţa la Ambasada României la Nairobi, în vederea facilitării obţinerii de asistenţă şi protecţie consulară, dacă situaţia o va impune.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro