Sari direct la conținut

Presiuni asupra Sudanului

TVR

Comunitatea internationala si-a intensificat, la sfirsitul acestei saptamini, presiunile asupra autoritatilor de la Khartoum pentru a preveni o catastrofa umanitara la Darfur, unde bilantul total al mortilor ar fi ajuns deja la 50.000, potrivit Natiunilor Unite.

Marea Britanie s-a declarat dispusa sa trimita 5.000 de soldati la Darfur, potrivit sefului armatei britanice, generalul Michael Jackson, in timp ce Australia a precizat ca ar putea trimite trupe in Sudan, in cadrul unei eventuale misiuni de pace a ONU.

„Daca este nevoie, vom merge in Sudan”, a declarat generalul Jackson, vineri, pentru BBC.

Joi, premierul britanic, Tony Blair, a precizat ca guvernul sau nu exclude trimiterea unui contingent in Sudan, precizind insa ca pentru moment „nu s-a ajuns la acest stadiu”.

„Analizam problema unei contributii”, a subliniat, la rindul sau, ministrul australian al Apararii, adaugind ca tara sa a fost abordata de ONU in vederea unei participari la o forta internationala care ar putea fi creata la sfirsitul anului.

Pe plan diplomatic, o intrevedere a avut loc vineri la Geneva, intre coordonatorul ONU pentru Africa, Mohammed Sahnoun, si reprezentanti ai gruparilor rebele din Darfur. „Negocierile sint in curs de desfasurare”, a declarat un purtator de cuvint al Natiunilor Unite, fara a face alte precizari.

Presedintele american, George W. Bush, a cerut vineri Sudanului sa intervina pentru a pune capat violentelor si sa faciliteze accesul ajutoarelor umanitare la Darfur.

Washington a depus joi un proiect de rezolutie la Consiliul de Securitate al ONU, amenintind cu sanctiuni guvernul sudanez daca nu opreste militiile arabe responsabile pentru aceste atrocitati. Rezolutia are toate sansele sa fie adoptata, a apreciat secretarul gerenal al ONU, Kofi Annan.

Uniunea Europeana, prin intermediul Inaltului reprezentant pentru Politica Externa, Javier Solana, a cerut, simbata, respectarea acordului de incetare a focului, solicitind autoritatilor de la Khartoum sa actioneze in vederea dezarmarii militiilor pro-guvernamentale.

Luni, o reuniune ministeriala care va avea loc la Bruxelles va analiza mijloacele de actiune, in special pe cele aeriene, care se impun pentru a se putea ajuta populatia aflata in pericol.

Joi, ministrul sudanez de Externe, Mustafa Osman Ismael, a apreciat ca guvernul sau „are nevoie de timp” pentru a reglementa situatia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro