Sari direct la conținut

Primele explicații oficiale ale Ungariei, după ce a decis să faciliteze accesul rușilor în UE

HotNews.ro
Primele explicații oficiale ale Ungariei, după ce a decis să faciliteze accesul rușilor în UE
Premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin, într-o conferință de presă la Kremlin, Moscova, Rusia, 5 iulie 2024. Sursa foto: SEFA KARACAN / AFP / Profimedia

Programul Budapestei de relaxare a restricţiilor de viză pentru cetăţenii ruşi şi belaruşi va implica aceleaşi verificări de securitate ca şi pentru celelalte permise de şedere, a transmis ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, într-o scrisoare publicată miercuri, ca răspuns la îngrijorările exprimate public de unii oficiali UE privind posibile ameninţări de securitate, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Budapesta a extins luna trecută la opt ţări, inclusiv Rusia şi Belarus, regimul special de vize adoptat mai demult pentru lucrători străini din Ucraina şi Serbia prin Programul Cardului Naţional al Ungariei.

Conform acestor reglementări, lucrătorii străini pot sta în Ungaria doi ani şi ulterior pot prelungi perioada de şedere cu trei ani, de câte ori doresc.

De asemenea, lucrătorii străini pot practica orice profesie. Ei trebuie însă să demonstreze că au un loc de muncă, cazare şi asigurare de sănătate în Ungaria.

Nevoia de specialiști la centrala nucleară de la Paks, în centrul explicațiilor Ungariei

Guvernul condus de Viktor Orban a explicat necesitatea revizuirii acestui regim de vize pentru a le permite specialiştilor ruşi să lucreze la centrala nucleară de la Paks, pe care Ungaria o dezvoltă printr-un acord de cooperare cu Rusia, şi a dat asigurări că includerea cetăţenilor ruşi şi belaruşi în Programul Cardului Naţional al Ungariei nu implică niciun risc de securitate pentru spaţiul Schengen, întrucât beneficiarii acestui program sunt supuşi unor verificări de securitate aprofundate înainte de a li se permite intrarea sau şederea în Ungaria.

„Cardul Naţional va fi emis în conformitate cu cadrul UE relevant şi cu luarea în considerare a posibilelor riscuri de securitate implicate”, a explicat Sandor Pinter, într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

„În această privinţă, legislaţia şi practica ungare, faţă de care Comisia nu a obiectat până acum, nu s-a modificat”, a adăugat Pinter, în scrisoarea publicată pe platforma de socializare X de către ministrul ungar pentru afaceri europene, Janos Boka.

Pinter a mai precizat că o anexă la scrisoare, nepublicată de colegul său Boka, va oferi răspunsuri detaliate la întrebările puse de comisarul Johansson.

Aceasta a avertizat recent Ungaria că decizia de a relaxa restricţiile de vize pentru ruşi şi belaruşi constituie o potenţială ameninţare de securitate, şi că va întreprinde măsuri dacă Budapesta nu va răspunde îngrijorărilor sale.

Deutsche Welle a scris că decizia Ungariei de a relaxa restricţiile pentru eliberarea vizelor pentru cetăţenii din Rusia şi Belarus a fost luată „fără prea mult zgomot” după vizita premierului ungar Viktor Orban la începutul lunii iulie la Moscova.

Președintele PPE, Manfred Weber, a atras atenția, la finalul lunii iulie, într-o scrisoare adresată preşedintelui de atunci al Consiliului European, Charles Michel, că noile norme ale Ungariei de acordare a vizelor ar putea „crea grave breşe pentru înlesnirea activităţilor de spionaj” ale Rusie, ceea ce, în opinia lui, reprezintă un „risc grav pentru securitatea naţională” la nivelul UE.

„Această politică ar putea, de asemenea, să faciliteze deplasarea ruşilor în spaţiul Schengen (fără frontiere), ocolind restricţiile impuse de legislaţia UE”, a susținut Weber.

INTERVIURILE HotNews.ro