Sari direct la conținut

Primii piloţi ucraineni au venit să se antreneze pe F-16 în România, potrivit unui oficial de la Kiev

HotNews.ro
Ucrainenii vor ca avioanele de luptă F-16 să vină cât mai repede, Foto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images
Ucrainenii vor ca avioanele de luptă F-16 să vină cât mai repede, Foto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

Piloții ucrainenii au început instruirea pe avioanele F-16 la centrul de pregătire din România, care a fost inaugurat anul trecut la Baza Forţelor Aeriene Borcea, a anunțat un oficial de la Kiev.

Informația a fost făcută publică de către ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, care a precizat că se pregăteşte să facă o vizită în țara noastră, conform News.ro.

„În curând, Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot de la partenerii români. Vor fi, de asemenea, mai multe avioane F-16 pe cerul ucrainean: un grup de piloţi de-ai noştri se află deja în curs de pregătire în România”, a spus oficialul.

El a mai declarat că a avut „o convorbire telefonică fructuoasă” cu omologul său român, Angel Tîlvăr.

„Subiectul principal a fost consolidarea protecţiei cerului ucrainean împotriva rachetelor şi dronelor ruseşti. În curând, Ucraina va primi un nou sistem de apărare aeriană Patriot de la partenerii noştri români. De asemenea, vor fi mai multe avioane F-16 pe cerul ucrainean: un grup de piloţi ai noştri se antrenează deja în România. I-am mulţumit colegului meu român, poporului şi guvernului ţării sale pentru sprijinul şi consolidarea apărării noastre aeriene. Am convenit să continuăm cooperarea. Îmi planific vizita în România”, a scris ministrul ucrainean.

În noiembrie 2023, la Baza Forţelor Aeriene Borcea din România a fost inaugurat Centrul European de Instruire pentru piloţii de avioane F-16. În iulie 2024, primii piloţi români au fost deja instruiţi acolo, dar până în prezent, nu au existat informaţii că piloţii ucraineni ar fi început să se antreneze la acest centru.

România a pus la dispoziţie infrastructura pentru realizarea centrului de la Borcea, compania producătoare de F-16, Lockheed Martin, a adus instructorii, iar Olanda a furnizat avioanele pentru antrenament. Statele Unite, Olanda, Danemarca şi Norvegia au promis că vor furniza avioane F-16 Ucrainei, iar liderul ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat la începutul lunii trecute că primele aparate au sosit deja în Ucraina şi au început să fie folosite de piloţii ucraineni.

La rândul său, Ministerul român al Apărării a anunţat joi convorbirea ministrului Tîlvăr cu omologul ucrainean, dar în ceea ce priveşte antrenarea piloţilor ucraineni în România, comunicatul MApN o menţionează în termeni generali.

INTERVIURILE HotNews.ro