Sari direct la conținut

Problemele de sănătate ale bărbaților sunt implicate în 50% din cazurile în care un cuplu nu poate avea copii. Semnele comune de infertilitate la femei și bărbați

HotNews.ro
Problemele de sănătate ale bărbaților sunt implicate în 50% din cazurile în care un cuplu nu poate avea copii. Semnele comune de infertilitate la femei și bărbați
SURSA FOTO: Syda Productions | Dreamstime.com

Organizația Mondială a Sănătății definește infertilitatea ca incapacitatea de a obține o sarcină după o perioadă de cel puțin 12 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate. Cauzele infertilității sunt numeroase și afectează în egală măsură femeile și bărbații. În ceea ce privește femeile, cele mai frecvent întâlnite probleme sunt cele ale trompelor uterine, o rezervă uterină diminuată, endometrioza și afecțiunile uterine, iar la bărbați varicocelul, obstrucția și infecțiile tractului spermatic, reducerea calității spermei și azoospermia, precum și scăderea producției de testosteron.

Cu cât se intervine mai repede și se caută ajutor de la medici, cu atât șansele de obținere a unui sarcini cresc.

Detaliem cauzele si semnele cele mai importante pentru care poate să apară infertilitatea atât la femei, cât și la bărbați.

Semne de infertilitate feminină

Principalul semn al infertilitții la femei este, desigur, incapacitatea de a rămâne însărcinată. Există însă și alte potențiale semne care sugerează sau explică infertilitatea:

Durerea din timpul actului sexual

Durerea în timpul sexului (dispareunia) nu este atât un simptom de infertilitate cât al existenței unei probleme de sănătate care influențează fertilitatea, cum ar fi endometrioza, fibromul, chisturile ovariene sau o infecție.

Ciclu menstrual neregulat

Durata unui ciclu menstrual variază de la femeie la femeie, însă fiecare are un anumit tipar. Un ciclu neregulat poate afecta fertilitatea pentru că ovulatia nu este regulată. O ovulație neregulată poate fi cauzată de o serie de probleme, de la obezitate ori subponderalitate până la sindromul ovarelor polichistice și disfuncții hormonale.

Menstre lungi, abundente sau dureroase

Menstrele abundente, însoțite de crampe foarte dureroase, pot fi semn al endometriozei, iar această afețiune este un important factor de risc pentru infertilitate. „Femeile cu menstre abundente pot avea și alte probleme, cum ar fi fibroame uterine sau polipi, care pot face dificilă implantarea normală a unei sarcini în uter”, susține dr. Sheila Ramgopal, medic obstetrician și specialist în infertilitate la Allegheny Reproductive Center din Pittsburgh.

Avorturi spontane recurente

Avortul spontan nu este ceva neobișnuit. Însă atunci când este repetat (recurent), deja se iese din sfera normalului. Două avorturi spontane succesive sunt un motiv întemeiat pentru a începe investigații care să depisteze cauza acestora.

Potrivit unei cercetari realizate de profesorul Rodger Bick, un adevărat pionier în domeniul trombozei și hemostazei, avortul spontan recurent este în general cauzat de anumite defecte bine definite. Aproximativ 7% rezultă din anomalii cromozomiale, aproximativ 10% sunt cauzate de anomalii anatomice, aproximativ 15% par să rezulte din anomalii hormonale (progesteron, estrogeni, diabet zaharat sau boli tiroidiene), aproximativ 6% nu pot fi explicate, iar restul, aproximativ 55% până la 62%, sunt cauzate de defecte ale proteinei de coagulare a sângelui sau trombocitelor.

Modificări de culoare ale sângelui menstrual

În mod normal sângele menstrual are o culoare roșu aprins la începutul menstruației, iar către finalul acesteia devine de un roșu mai închis. Atunci când în mod regulat este mai palid, acesta este un motiv de îngrijorare. La fel și atunci când este foarte închis la culoare la debutul menstrei, pentru că poate indica endometrioza.

Modificări hormonale

Creșterea inexplicabilă în greutate, acneea severă, scăderea libidoului, mâinile și picioarele reci, părul facial și scurgerile mamelonare indică probleme hormonale. Dezechilibrele hormonale (nivelurile prea crescute sau prea scăzute ale unui hormon) potafecta negativ fertilitatea.

Semne de infertilitate masculină

Se estimează că, la nivel global, infertilitatea afectează între 8 și 12% dintre cupluri, factorul masculin fiind o cauză primară sau contributivă în aproximativ jumătate dintre aceste cazuri. Cauzele infertilității masculine variază foarte mult, fiind incriminați factori congenitali, dobândiți sau idiopatici, care afectează spermatogeneza.

Specialiștii în infertilitate sunt de părere că se impune o evaluare amănunțită a pacienților ăn vederea identificării factorilor de stil de viață tratabili sau reversibili și a condițiilor medicale. Chiar dacă spermograma (analiza spermei) rămâne principala analiză pentru evaluarea infertilității masculine, au fost dezvoltate și sunt disponibile teste de diagnostic avansate care investighează calitatea și funcția spermei în vederea îmbunătățirii diagnosticului și managementului.

Deși semnele de infertilitate la bărbați sunt vagi și pot trece neobservate, ele totuși există:

Disfuncția erectilă

Uneori, disfuncția erectilă poate fi indiciul că hormonii nu sunt produși în cantități necesare sau că există o problemă de sănătate subiacentă. Pe de altă parte, disfuncția erectilă poate fi exacerbată în cuplurile care încearcă să conceapă și au raporturi sexuale programate, în funcție de ovulația partenerei.

Problemele cu ejacularea

Un volum scăzut de material seminal poate fi semnul unei probleme de bază legată de fertilitate.

Testiculele inflamate sau dureroase

Testiculele inflamate sau dureroase pot semnifica prezența unei infecții sau a unui proces inflamator. Ambele condiții pot să scadă numărul de spermatozoizi, ceea ce afectează fertilitatea. De asemenea, testiculele mici și tari pot fi un alt indicator.

Alte semne ale infertilității masculine includ dorință sexuală redusă, mărirea anormală a sânilor, modificari ale creșterii părului, infecții respiratorii recurente și lipsa mirosului.

Sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro