Sari direct la conținut

Rapirile, arma psihologica a islamistilor

Evenimentul Zilei

Gruparile inspirate de al-Qaida urmaresc intimidarea guvernelor care au trupe in Irak

Rapirea strainilor aflati pe teritoriul Irakului a devenit o afacere in toata regula, alimentata de adevarata inflatie de grupari militante care se opun fortelor coalitiei si guvernului pro-american.

Rebelii inspirati de al-Qaida se folosesc de rapiri ca de un instrument psihologic de presiune asupra guvernelor straine, dar si pentru a cere rascumparari si pentru a cistiga notorietate, releva o analiza BBC. In paralel, se manifesta si o crestere dramatica a rapirilor in care tintele sint cetateni irakieni.

Persoanele de contact implicate in negocierilor cu rapitorii se tem de o explozie a luarilor de ostatici, daca tarile implicate in fortele coalitiei nu rezista cu fermitate cererilor lansate de teroristi. Exista totodata temerea ca strainii sint rapiti in prima instanta de bandele locale si ulterior vinduti celulelor militante.

Expertul britanic in terorism Paul Wilkinson arata ca luarea de ostatici este o arma din ce in ce mai importanta pentru gruparile militante din Irak. “Irakul e doldora de tinte ale coalitiei, ceea ce le ofera oportunitatea de a folosi rapirea ca pe o tactica si le stimuleaza apetitul pentru metode care depasesc guvernele, atingind opinia publica”, explica acesta.

Ostaticii, sortati pe categorii

In teritoriul irakian actioneaza mai multe grupari militante separate. Cei care-l tin ostatic pe filipinezul Angelor de la Cruz sustin ca se numesc Armata Islamului. Gruparea al-Tawhid wal Jihad pare sa se afle in spatele decapitarii americanului Nick Berg si a sud-coreeanului Kim Sun-il.

Aceeasi grupare este implicata in rapirea celor doi soferi bulgari, cadavrul decapitat al unuia dintre ei fiind deja descoperit. Al-Tawhid wal Jihad este condusa de militantul iordanian Abu Musab al-Zarkawi, acuzat de SUA ca ar avea legaturi cu al-Qaida.

Alte grupari identificate in ultimele luni sint Brigazile Verzi, care au luat ostatici patru italieni, dintre care unul a fost ucis, gruparea Replica Islamica si Ansar al-Sunna. Incepind din luna aprilie au fost luati ostatici peste 20 de straini. Exista insa voci care spun ca numarul ar fi mult mai mare, apropiindu-se de 50.

Potrivit unui raport al Centrului de Cercetari pentru zona Golfului, rata rapirilor in rindul cetatenilor irakieni este de 10 pe zi.

Efecte palpabile

Pina acum, efectele asupra opiniei publice din Japonia, Coreea de Sud, Italia, SUA si Filipine au fost evidente. Crearea climatului de groaza – care a determinat unele companii sa-si retraga angajatii din Irak, cum s-a intimplat cupa criza ostaticilor turci -, iar pe altele sa evite aceasta zona – este vazuta drept un succes de catre militantii islamisti.

Majoritatea ostaticilor din Irak sint insa irakieni, nu straini. Tintele sint in special copiii irakienilor din clasele mijlocii, doctori sau profesori universitari. Rapitorii sint banditi de mina a doua, care vor sa puna rapid mina pe niste bani. In cazul strainilor, acestia sint vinduti mai departe gruparilor islamiste, iar eforturile de eliberare a acestora depind foarte mult de originea lor.

Spre exemplu, potrivit revistei “Time”, din cei 35 de ostatici eliberati in Irak, 19 esrau fie musulmani, fie originari din tari cu majoritate musulmana. (Livia Cimpoeru)

Decapitare pe Internet

O inregistrare video ce prezinta decapitarea unui ostatic american a fost difuzata, duminica, pe un site de Internet cunoscut pentru preluarea mesajelor militantilor islamisti, la trei zile dupa ce armata SUA anuntase ca operatiunile de cautare a trupului lui Paul M. Johnson Jr. s-au incheiat fara recuperarea cadavrului.

Potrivit Associated Press, inginerul american in virsta de 49 de ani, care lucra in Arabia Saudita pentru compania Lockheed Martin, a fost rapit la 12 iunie, iar o saptamina mai tirziu mai multe fotografii ce prezentau decapitarea sa au fost postate pe diverse site-uri islamiste.

Inregistrarea video, care dureaza aproximativ doua minute si mai cuprinde imagini ale unor tancuri ale coalitiei conduse de SUA in Irak si mai multe case distruse, se intituleaza “Vocea Jihadului: Scoateti necredinciosii afara din Peninsula Arabica”.

In inregistrare, un barbat cu fata acoperita este aratat in timp ce-l decapiteaza cu un cutit pe Johnson, acesta fiind asezat pe abdomen, pe o saltea. Barbatul arata spre camera capul victimei, iar apoi il aseaza pe spatele acesteia. Unul dintre criminali sterge apoi cutitul de singe pe salopeta portocalie a lui Johnson.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro