Sari direct la conținut

Recolte de expozitie, preturi de batjocura

Romania Libera

Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Timis si Clubul Specialistilor Agricoli au tinut sa stabileasca un pret de referinta pentru orz de 4510 lei/kg in conditiile unor indici de calitate clari: umiditate 15,5%, corpuri straine 5% etc.

La grau pretul a fost fixat, de comun acord cu beneficiarii noii recolte, la 5500 lei/kg, plus prima de 500 lei, daca umiditatea graului nu depaseste 15%, corpurile straine 3%, iar greutatea hectolitrica se situeaza la 75%. Recolta este solicitata de mai multe firme banatene (Cerealcom, Comcereal, Comtim Group, Moara din Carani), dar si de altele din afara judetului. Cele 43.

000 ha de orz si orzoaica, recolte in cea mai mare parte, ocupa circa 20% din suprafata totala a tarii. Dar grosul productiilor a ajuns, ca si-n alti ani, tot in depozitele producatorilor, nu la procesatori, cum se spera. Motivul este unul singur, acela al preturilor.

Invoiala facuta luna trecuta cu angrosistii de cereale a fost uitata pur si simplu, care acum nu ofera mai mult de 3800 lei pe kg de orz! Acest pret nu acopera nici macar cheltuielile facute pentru aceasta cultura, dupa cum sustine prof. univ. dr. ing. Aurel Lazureanu, presedintele Clubului Specialistilor Agricoli din Timis.

In aceste conditii producatorii agricoli au toate sansele sa iasa din nou in pierdere ca si in ultimii doi ani, cand au avut de suferit ba din cauza secetei, ba a altor intemperii ale naturii.

Suparat pe cei care nu-si respecta cuvantul si incearca sa duca agricultorii cu zaharelul, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Timis, Nicolae Oprea, sfatuieste producatorii sa nu-si vanda recolta la aceste preturi ajustate dupa bunul plac al angrosistilor de cereale. Cine are unde depozita recolta este de dorit sa mai astepte pana va creste pretul.

Pentru acestia se va acorda un avans din subventia pe produs de 500 lei/kg. Este destul de putin, dar mai bine decat nimic! Zilele acestea incepe recoltatul graului iar lucrurile se complica tot mai mult.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro