Sari direct la conținut

Reinfiintarea CAP-urilor, sprijinita de stat prin nenumarate facilitati fiscale

Adevarul

Deputatii au aprobat, ieri, o propunere legislativa care prevede ca statul va sprijini, prin acordarea unor facilitati fiscale substantiale, reinfiintarea cooperativelor agricole.

Noile CAP vor fi scutite de plata impozitului agricol pentru primii cinci ani de la constituire, vor beneficia de reducere cu 20 la suta a impozitului pe profit tot in primii cinci ani de activitate si vor avea „acces la subventii, fonduri publice si fonduri externe”.

Viitoarele cooperative agricole vor beneficia si de scutire de la plata taxelor vamale la importurile de tractoare, utilaje agricole, echipamente de irigat si „alte asemenea”. Aceste facilitati fiscale au fost introduse in textul legii printr-un amendament al deputatilor PSD Victor Neagu si Mihai Nicolescu, la care s-a alaturat si deputatul PRM Ioan Baldea.

Ei au sustinut ca este nevoie sa se urgenteze infiintarea CAP, aceasta fiind o cerinta a Uniunii Europene. Textul legii a fost adoptat fara nici un fel de dezbateri. Spre deosebire de CAP-urile care au existat inainte de 1989, acum agricultorii pot sa se asocieze doar pentru a-si vinde in comun produsele (laptele, de exemplu) sau pentru a asigura produse tipice de marca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro