Sari direct la conținut

Responsabilii lucrarilor de la Constanta Sea dau vina unii pe altiiDe ce s-a sistat constructia hotelului din portul Tomis?

Replica de Constanta

Demarata in urma cu doi ani, constructia unui impresionant hotel de cinci stele in portul turistic Tomis din Constanta a fost intrerupta, din motive pe care nici unul dintre responsabilii firmelor romanesti implicate in executia obiectivului nu au fost in masura sa le explice.

In acest sens s-a vehiculat ipoteza conform careia hotelul cu zece etaje ar fi fost inaltat intr-o zona in care solul nu este propice unor astfel de obiective edilitare, fundatia constructiei fiind afectata de apa provenita din sol.

Insa Eugen Ioan, dirigintele santierului de constructii al hotelului, a respins categoric aceasta explicatie, sustinand ca fundatia imobilului este executata pe roca, aspect ce elimina orice speculatie privind existenta unor infiltratii provenite din sol.

Constructia hotelului de cinci stele „Constanta Sea”, amplasat in portul turistic Tomis, a inceput in urma cu doi ani, dupa ce beneficiarul SC Satu & Fase SRL a obtinut autorizatia cu nr.531/12.04.2002 eliberata de Primaria Constanta.

Conceput a fi unul dintre cele mai luxoase hoteluri de pe litoral, „Constanta Sea” a fost prevazut de proiectantul general, compania italiana RW Assprogetti, respectiv de arhitectul Ruffo Wolf, cu 10 etaje si un confort la standarde occidentale.

De asemenea, in activitatea de proiectare a hotelului a mai fost cooptata si firma constanteana Decodesign SRL, respectiv arhitectul Marius Iuga, insa acesta ne-a declarat ca partea romana nu a facut decat sa aplice proiectul intocmit de specialistii italieni.

Oricum, proiectul luxosului stabiliment a fost apreciat de Eugen Ioan, diriginte de santier si reprezentant al beneficiarului, ca fiind excelent conceput.

In acest sens, dirigintele de santier a argumentat cu dimensiunile considerabile ale fiecarui nivel al imobilului ce masoara 3,45 metri, din care numai plafonul, in care este prevazuta montarea a numeroase instalatii, are grosimea de un metru.

Pana in prezent, edificiul a fost executat partial, fiind realizate structura de rezistenta, proiectata de firma Planning Rom din Alba Iulia si o parte dintre peretii exteriori. Totodata, beneficiarul italian a incredintat constructia hotelului firmei Coifer Impex SRL Bucuresti.

Contacte cu lanturi hoteliere din strainatate

Numai ca, de ceva vreme, lucrarile de constructie la hotelul din portul Tomis au fost sistate pe termen nedeterminat. In acest sens, s-au vehiculat mai multe ipoteze, printre care si aceea privind aparitia unor infiltratii din sol in fundatia hotelului, datorate alegerii gresite a amplasamentului edificiului, intr-o zona improprie unor constructii monumentale.

Insa aceasta ipoteza a fost respinsa categoric de Eugen Ioan, care a afirmat ca fundatia hotelului s-a executat pe roca, amplasament ce exclude orice posibila infiltratie de apa din sol. De altfel, aceasta realitate poate fi verificata la fata locului, a subliniat reprezentantul beneficiarului.

Este adevarat ca, pe parcursul lucrarilor de executie, au existat situatii cand anumite izolatii, la nivelele superioare nu au fost realizate corespunzator, fapt ce ar fi putut permite infiltrarea apei de ploaie, insa aceste mici inconveniente au fost remediate, intrucat dirigintele de santier nu si-a dat avizul pentru receptia unor lucrari neconforme cu standardele de calitate, a mai aratat

Eugen Ioan.

Pe de alta parte s-a mai vehiculat ipoteza ca investitorul italian ar fi stopat lucrarile din cauza faptului ca negocierile cu diverse lanturi hoteliere, care ar fi trebuit sa livreze franciza catre hotelul constantean la finalizarea lui, au intrat in impas.

Nici aceasta varianta nu a fost confirmata de reprezentantul beneficiarului, care a declarat doar ca au existat in mai multe randuri contacte cu diferiti reprezentanti ai unor firme internationale de turism, insa nu a putut preciza daca acestea s-au concretizat sau nu.

De altfel, Eugen Ioan a tinut sa sublinieze faptul ca nu crede intr-o penurie de fonduri din partea investitorului, care sa puna in pericol finalizarea hotelului, lucrarile de executie urmand a fi reluate in curand.

Desi motivele reale ale intreruperii lucrarilor de executie la hotelul „Constanta Sea” se pare ca sunt cunoscute doar de investitorul italian, prelungirea in continuare a „pauzei” in executia cladirii ar putea conduce la depasirea termenului de finalizare al acestuia, prevazut pentru luna iulie 2005.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro