Sari direct la conținut

Reteaua verilor lui Saddam finanteaza rebeliunea irakiana

Evenimentul Zilei

O retea a verilor fostului lider irakian Saddam Hussein, care opereaza din Siria si Iordania, este implicata activ in traficul cu arme, persoane si bani in Irak pentru a sprijini actiunile rebele impotriva trupelor americane, afirma surse oficiale din guvernul SUA si un inalt oficial irakian, scrie cotidianul “New York Times”.

Unul dintre cei mai importanti membri ai acestei retele este Fatiq Suleiman al-Majid, un var al lui Saddam Hussein si fost ofiter intr-o organizatie de securitate irakiana, care a fugit in Siria in primavara anului trecut si s-ar putea afla inca acolo.

In plus, el este unul dintre cumnatii lui Qusay Hussein, fiul fostului dictator irakian, si nepotul lui Ali Hassan al-Majid, generalul cunoscut si sub porecla “Ali Chimicul”.

Ideea ca verii lui Saddam Hussein finanteaza rebelii din Irak a apa-rut destul de recent si este mentionata in rapoarte ale serviciilor secrete americane, au declarat oficiali americani. Ei au adaugat ca au ajuns la aceasta concluzie ca urmare a unor recente transferuri de bani si bunuri, descoperite de serviciile de informatii ale SUA.

Membri ai clanului Majid au jucat roluri importante in aparatul de securitate al statului irakian din timpul regimului lui Saddam Hussein, actionind ca garzi de corp sau sefi ai politiei secrete.

Conturile din strainatate

Verii fostului lider de la Bagdad, care traiesc in prezent in afara granitelor Irakului, au acces la zeci de milioane de dolari, mare parte dintre acesti bani fiind obtinuti din contrabanda cu petrol, echipament militar si alte bunuri in timpul regimului lui Saddam, au afirmat oficiali americani.

Un alt var al lui Saddam, Izzadin Majid, “ajuta la finantarea mutora dintre activitatile insurgentilor”. Responsabili americani au confirmat ca in anumite rapoarte ale serviciilor secrete se mentioneaza existenta unei legaturi intre Izzadin al-Majid, Fatiq al-Majid sau alti membri ai familiei lui Saddam, si operatiunile in sprijinul insurgentilor irakieni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro