Sari direct la conținut

Romania, acuzata ca fura turistii Bulgariei

Evenimentul Zilei

Introducerea vizelor de tranzit la frontiera romana va avea un efect negativ asupra turismului in Bulgaria, a apreciat Ministerul bulgar al Economiei. La rindul lor, operatorii firmelor turistice din Varna care lucreaza cu tarile CSI au intrat in panica, temindu-se ca decizia Romaniei de a introduce viza de tranzit de 35 de dolari va determina scaderea numarului de turisti in Bulgaria.

Drept urmare, exista riscul ca baza hoteliera si turistica de pe litoralul bulgar risca sa ramina nevalorificata, scrie cotidianul bulgar “Standart”, adaugind ca taxa se adauga celor 20 de euro necesari pentru obtinerea vizei bulgare. Incepind cu 16 iulie, turistii rusi si ucraineni vor fi obligati sa plateasca 35$ pentru tranzitarea Romaniei.

Dupa 26 iulie, cetatenii fostelor republici sovietice aflati pe litoralul bulgaresc vor putea obtine vize de intoarcere numai de la consulatul roman din Sofia.

“Pierdem 30.000 de turisti din cauza vizelor de tranzit romanesti”, a afirmat presedintele Camerei de Turism a Bulgariei, Tvetan Toncev.

Citind presedintii unor companii de turism, cotidianul sofiot “Standart” noteaza ca motivul nedeclarat care a stat la baza introducerii vizelor de tranzit este deturnarea spre litoralul romanesc a turistilor rusi si ucraineni mai saraci, care nu pot lua avionul.

Turistii se intorc la Prut

“Avem deja comenzi refuzate ale unor grupuri din Moldova, Ucraina si Belarus”, a afirmat organizatoarea de la Firma “Varna turist service”, Hristina Ivanova. “Avem deja probleme cu primul grup de turisti din Moldova care s-a intors de la granita cu Romania din cauza pretului vizelor de tranzit. Paturile lor stau goale”.

“In multe din hotelurile de pe litoral, baza de paturi este neocupata tocmai din cauza refuzurilor comenzilor facute. Iar noi am contat pe turistii din tarile CSI”, isi exprima ingrijorarea si Dimitrina Stoianova de la firma turistica “Todem” din Varna. “Aceasta vara frumoasa ar putea ramine inutila”, spune ea jenata.

Ocol pentru vize

Cu Ucraina lucreaza Firma “Tural”. “Zilnic am intimpinat si condus citeva autobuze de turisti din Ucraina – spune responsabilul pentru transportul acestora, Kalin Iotkov.

Ma sperie insa gindul ca turistii prezenti aici vor trebui sa mearga la Ambasada romana din Sofia pentru a-si scoate vize de tranzit pentru a se putea intoarce in Ucraina, dupa 25 iulie, cind expira perioada de gratuitate a trecerii turistilor prin teritoriul Romaniei.

Oaspetii care au venit pe litoralul bulgar si pleaca dupa aceasta data trebuie sa mearga pina la Sofia pentru a-si procura documentul necesar de la Consulatul roman. Este foarte incomod, plus cheltuielile suplimentare care se impun”, explica Iovkov.

Acest lucru ar putea obliga unele grupuri de turisti sa se intoarca in Ucraina inainte de 25 iulie pentru a evita noul regim, ceea ce inseamna ca vor cheltui mai putini bani in Bulgaria.

“O hotarire vicleana si o lovitura sub centura”

Presedintele camerei de turism din Varna, Dimitar Dimitrov, a caracterizat drept vicleana hotarirea Romaniei ca exact la mijlocul lunii iulie sa introduca o viza de tranzit pentru turistii din CSI care calatoresc spre Bulgaria.”Daca acest lucru se stia din luna mai, lucrurile ar fi trecut mai putin dureros, or acum, aceasta inseamna o lovitura sub centura”, a afirmat el.

Potrivit datelor furnizate de operatorii firmelor turistice, in prezent, turistii din Rusia si din tarile CSI se afla pe locul doi, ca numar, dupa turistii germani, in statiunile din imprejurimile Varnei. Deja de citiva ani, Romania ameninta ca va introduce taxe de tranzit care afecteaza peste 30

000 de turisti din Ucraina, Moldova, Belarus, care vin pe litoralul bulgaresc cu autoturismele personale sau cu autobuze. Unii din operatorii firmelor bulgare de turism suspecteaza Romania ca incearca sa ”fure” din turistii Bulgariei, de la care, potrivit unor estimari, Bulgaria ar pierde circa 20 milioane de leva.

Vizele, impuse de UE

“Securizarea granitelor este o conditie pe care ne-a impus-o aderarea la UE, nicidecum nu am introdus-o noi pentru a lua turistii altora”, spun reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism. Ei au precizat ca introducerea vizelor nu a influentat cererea de locuri de cazare in Romania din partea turistilor rusi si ucraineni.

MAE: Bulgarii exagereaza

In legatura cu relatarile presei bulgare privind viza de tranzit, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei face precizarea ca pretul unei vize de tranzit este de 23$, si nu 35$, cum in mod eronat apare in relatarile presei bulgare. Asocierea acestei imprejurari cu o posibila reducere a numarului de turisti rusi in Bulgaria este fortata.

Introducerea vizelor de catre Romania pentru cetatenii rusi nu a avut nicidecum in vedere un posibil efect negativ asupra activitatilor economice ale Bulgariei, fiind o consecinta a cerintelor de armonizare cu legislatia UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro