Sari direct la conținut

Romania, pe penultimul loc intre tarile UE la salariul minim

BBC

Studiul a fost realizat de biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, pe baza datelor disponibile in luna ianuarie a acestui an si a inclus statele membre, cele candidate, Statele Unite si Turcia. Din cei 25 de membri ai Uniunii Europene extinse, exista salarii minime impuse prin lege in 18 tari.

Romania ocupa penultimul loc in clasament, cu un salariu minim de 69 de euro, ultima pozitie fiind detinuta de Bulgaria, cu 61 de euro.

Uniunea Europeana dinaintea valului de extindere de la 1 mai include un grup de tari cu salarii minime de peste 1.000 de euro si o serie de state cu retributii sub acest nivel, dar peste cel al statelor candidate.

Cele mai mari salarii minime

Cel mai mare nivel al salariului minim este inregistrat in Luxemburg. Statele membre cu niveluri salariale reduse sunt Grecia – 605 euro, Spania – 537 euro, Portugalia – 498 euro.

Salariul minim stabilit la nivel federal in Statele Unite este de 727 euro, insa unele state au impus cote mai ridicate.

Cele mai mari … salarii minime

Luxemburg – 1.403 euro

Olanda – 1.265 euro

Belgia – 1.186 euro

Franta – 1.173 euro

Marea Britanie – 1.083 euro

Irlanda – 1.073 euro

Sursa: Studiu realizat de biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat

Calculate in standardele puterii de cumparare, diferentele salariale din clasament se reduc. Bulgaria si Romania ocupa tot ultimele doua pozitii, cu 186 si, respectiv, 219 unitati, iar Ungaria si Cehia inregistreaza 398 si 439 unitati.

La nivelul anului 2002, circa 9% din salariatii din Romania primeau retributia minima, potrivit datelor Eurostat. Proportia era mai ridicata in cazul femeilor (10,2%), fata de barbati (7,8%).

Ponderea angajatilor cu salariu minim varia de la sub 1% in Spania la circa 2% in Marea Britanie, Cehia, Olanda si Irlanda, atingind 11,4% in Ungaria si peste 15% in Luxemburg.

Eurostat mai arata ca salariul minim din Romania reprezenta, in anul 2002, 31% din castigul mediu brut din sectorul industriei si serviciilor, nivel comparabil cu cel din Slovacia, Polonia, Cehia si Marea Britanie.

In Slovenia, Luxemburg, Irlanda si Olanda, cota se apropie de 50%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro