Sari direct la conținut

Russia Today, implicată într-o campanie de influențare a alegerilor din Republica Moldova / Postul rusesc funcționează ca o ramură a serviciilor de informații rusești, acuză Antony Blinken

HotNews.ro
Margarita Simonian, Foto: RT / WillWest News / Profimedia
Margarita Simonian, Foto: RT / WillWest News / Profimedia

Țările ar trebui să trateze activitățile televiziunii rusești RT ca pe operațiuni ale serviciilor secrete, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken, când a dezvăluit noi sancțiuni care vizează campaniile Rusiei de destabilizare a statelor din întreaga lume, relatează Reuters.

Campanie de influențare a alegerilor din Republica Moldova

Administrația Biden a impus vineri sancțiuni asupra a trei entități rusești și a două persoane care au legături cu RT și de ceea ce  secretarul de stat al SUA Antony Blinken numește o „campanie de influență” în Moldova, potrivit unei note informative a Departamentului de Stat.

Moldova, care se învecinează cu Ucraina, a devenit o locație cheie pentru lupta dintre Moscova și Occident. În iunie, SUA și aliații au acuzat Rusia că a desfășurat un complot pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din țară de luna viitoare.

Blinken a spus că RT va lucra aproape sigur în coordonare cu serviciile ruse de informații pentru a încerca să influențeze alegerile.

Departamentul a identificat, de asemenea, posturi de știri conduse în secret de RT: site-ul African Stream și platforma în limbă engleză cu sediul la Berlin, Red.

RT nu mai este doar un trust de presă, are capacități cibernetice, spune Blinken

Săptămâna trecută, Statele Unite au formulat acuzații de spălare de bani împotriva a doi angajați ai RT și au impus sancțiuni redactorei-șefe Margarita Simonian pentru că au recrutat în secret influenceri de pe reţele sociale pentru a influenţa opinia publică din SUA şi a răspândi mesaje pro-Kremlin.

Blinken a declarat reporterilor la Departamentul de Stat că entitățile mass-media ruse „funcționează de facto ca o ramură a serviciului de informații al Rusiei”. 

RT a trecut dincolo de a fi instituție de presă a spus el.

„Ştim că RT are capacităţi cibernetice şi s-a angajat în operaţiuni secrete pentru a influenţa informaţiile şi achiziţionarea de material militar”, a declarat presei Blinken, citând noi informații, dintre care o mare parte a spus că provin de la angajații RT.

„Astăzi, anunțăm că aceste instituții de presă susținute de Kremlin joacă nu numai acest rol de influență ascunsă pentru a submina democrația în Statele Unite, ci și pentru a se amesteca în afacerile suverane ale țărilor din întreaga lume”, a spus Blinken.

În urmă cu aproximativ zece zile, autorităţile americane au dezvăluit o serie de măsuri, între care urmăriri penale şi sancţiuni, vizând în special presa rusă pentru a răspunde la tentativele de ingerinţă în alegerile din Statele Unite şi pe care le atribuie Rusiei.

Departamentul de Stat a impus atunci restricţii de viză grupului media de care aparţine RT, Rossia Segodnia, precum şi altor filiale ale acestei companii.

RT a batjocorit acțiunile SUA. Simonian a spus că Washington încearcă să împiedice radiodifuzorul să funcționeze ca organizație jurnalistică și a promis că va evita sancțiunile pentru a continua această activitate.

INTERVIURILE HotNews.ro