Sari direct la conținut

Saddam, in mainile irakienilor

Libertatea

Un oficial aliat a afirmat ca SUA au efectuat formal acest transfer, Saddam Hussein si ceilalti fosti demnitari urmand sa ramana sub paza fortelor americane. Anterior, un reprezentant al cancelariei premierului interimar irakian, Iyad Allawi, afirmase ca Saddam si fostii sai colaboratori vor comparea joi in fata unui tribunal special, pentru a fi inculpati. „Maine (n.r.

azi), Saddam si ceilalti 11 vor fi judecati in mod oficial”, a afirmat oficialul irakian citat de Reuters, subliniind ca procedurile juridice de joi reprezinta „inceputul procesului” impotriva fostului presedinte irakian.

Potrivit lui Salem Chalabi, care conduce tribunalul special ce il va judeca pe fostul dictator, Saddam va fi acuzat de crima impotriva umanitatii: folosirea armelor chimice impotriva kurzilor in timpul revoltei acestora din 1988, invadarea Kuweitului in 1990, uciderea a aproximativ 5.

000 de membri ai clanului din care apartine liderul kurd Massud Barzani, atrocitatile comise in timpul razboiului cu Iranul (1980-1988), inabusirea in sange a revoltei siite din sudul Irakului dupa declansarea razboiului din Golf, in 1991.

Fostul presedinte irakian va fi condamnat la moarte daca va fi gasit vinovat de aceste delicte, dupa ce noul executiv de la Bagdad a aprobat reintroducerea pedepsei capitale, suspendata in timpul administratiei straine.

Avocatul francez Emmanuel Ludot, unul din cei 20 de membri ai echipei angajate de sotia lui Saddam pentru apararea acestuia, a afirmat ca fostul presedinte va recuza orice tribunal sau complet de judecata.

„Va fi un tribunal al razbunarii”, a apreciat avocatul francez, care a estimat ca asupra fiecarui membru al completului de judecata vor fi exercitate presiuni pentru stabilirea vinovatiei lui Saddam si crede ca acesta din urma va declara ilegala ofensiva americano-britanica lansata in primavara anului trecut impotriva Irakului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro