Sari direct la conținut

Salvamontistul care a condus intervenția de recuperare a tinerei ucise de urs povestește clipele de groază trăite pe munte: „Colegii au început să urle din răsputeri. Noi ne-am panicat foarte tare”

HotNews.ro
Fotografie ilustrativă. Sursa: Salvamont România / Facebook
Fotografie ilustrativă. Sursa: Salvamont România / Facebook

Sergiu Frusinoiu, coordonatorul echipei de salvamontiști care a recuperat trupul tinerei ucise ieri de un urs pe Jepii Mici, a relatat, pentru HotNews.ro, cum a decurs intervenția care s-a transformat într-o misiune de salvare contracronometru a colegilor săi. 

Salvamontistul a relatat că, după ce a primit apelul prin dispecerat, s-au format imediat două echipe care au plecat la intervenție spre locul în care tânăra de 19 ani și prietenul ei au fost atacați. „Una din partea superioară, una din partea inferioară, neștiind locația exactă a incidentului”, explică Frusinoiu. 

„Și salvatorii au nevoie câteodată să fie salvați”

Salvatorii au coborât pe coardă, iar cei din echipa de jos au ajuns primii la locul în care ursul și-a târât victima pe care a ucis-o. 

„Atunci când colegii au vrut să se apropie, ursul era la victimă. Nu au văzut victima atunci, era în apă și în momentul în care au încercat să se apropie, ursul a devenit agresiv, au început să urle din răsputeri. Noi ne-am panicat foarte tare, eram cu 60 de metri mai sus de ei”, povestește salvamontistul. 

„S-a dat cu spray de urs, cu petarde, promptitudinea și inspirația paznicului de vânătoare a făcut ca și colegii mei să fie în viață în momentul acesta. Paznicul de vânătoare a luat decizia să împuște animalul și să salveze viața colegilor mei. Se pare că și salvatorii au nevoie câteodată să fie salvați”, concluzionează Sergiu Frusinoiu.

Atacul violent al ursului de pe Jepii Mici este unul neașteptat atât pentru salvamontiști, cât și pentru experți specializați în comportamentul acestor animale și se pune problema dacă nu cumva ursul era turbat. De altfel, autoritățile au luat probe animalului pentru a determina acest lucru. 

„Cred că asta e o mare necunoscută, ce s-a întâmplat în acel moment. Este clar că ursul, în mod normal, nu atacă și omul nu se află în dieta ursului. Ar trebui investigat contextul, inclusiv dacă ursul a fost sau nu purtător de rabie pentru că este cu siguranță un comportament deviant și nu putem să generalizăm până la urmă, să spunem că populația de urși din România a luat-o cu totul razna, așa cum am văzut deja menționat în mai multe surse”, a explicat, pentru HotNews, Cristian-Remus Papp, activist și expert în Arii Protejate la WWF România.

UPDATE 20:00 Ursul nu era purtător de rabie, potrivit rezultatelor analizelor.

„Un spray anti-urs e mai eficient decât o pușcă”

Specialistul crede că tânăra ar fi avut șanse să scape cu viață dacă ar fi avut un spray de urs. 

„Tinerii nu aveau un spray anti-urs la ei. În principiu, dacă au acest spray, este mult mai eficient chiar și decât o pușcă. Nu trebuie stârnit, ademenit ursul. Sunt elemente de bază pe care fiecare persoană care intră în habitatul ursului ar trebui să le adopte”, spune Cristian-Remus Papp. 

Întrebat ce pot face oamenii în cazul unei întâlniri cu ursul și cum se folosește spray-ul, expertul explică: „Trebuie pulverizat un jet în zona nasului, gurii, ochilor, pentru că îl irită mult pe urs și îl îndepărtează. Când ne întâlnim cu ursul, dacă animalul devine agresiv, ar trebui în primă fază să facem zgomote, să ne ridicăm mâinile astfel încât să creadă că suntem o amenințare, să nu ne perceapă ca pradă”. 

Papp spune că recent, în aceeași zonă, a mai fost semnalată prezența unui urs, de către un grup de alergători montani. 

„A fost o încercare de atac asupra unui grup de alergători, însă nimeni nu a suferit absolut niciun fel de vătămare corporală. Și atunci, mă gândesc că autoritățile ar fi trebuit alertate. Nu știu dacă s-a făcut asta, dacă s-a raportat mai departe această problemă pentru că, dacă s-a raportat o eventuală problemă și nu s-au luat măsurile necesare, atunci da, vorbim până la urmă și de o posibilă nepăsare din partea autorităților, ceea ce este destul de grav”

„Ar fi o măsură de precauție ca traseul să fie făcut de Salvamont”

Expertul WWF România spune că acum Salvamontul ar trebui să parcurgă traseul înpreună cu vânătorii, ca să verifice traseul și, la nevoie, chiar să-l închidă. 

„Trebuie urmărit ce se întâmplă mai departe pe acel traseu. În principiu, e foarte probabil ca ursul care a atacat ieri să fi atacat și acel grup de alergători și atunci n-ar mai trebui să fie probleme”. 

„Dar ca o primă măsură de precauție da, s-ar putea închide acel traseu și eventual să fie făcut de către Salvamont, însoțiți de către personalul silvic sau reprezentanții Fondului Cinegetic din zona respectivă, pentru a se asigura că nu există altă amenințare din partea unui alt urs la adresa potențialilor turiști. Chiar ar fi recomandată închiderea”. 

Ciolacu: „Nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României”

PSD va solicita o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru dezbaterea şi adoptarea unei iniţiative legislative prin care sunt vizate noi măsuri de gestionare a populaţiei de urşi, a anunţat miercuri premierul Marcel Ciolacu, după tragedia tinerei ucise de un urs, în timpul unei drumeții pe munte.

Șeful guvernului a afirmat că a discutat cu ministrul Mediului şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, precizând că „nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim, ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari”.

Declarațiile au fost făcute după ce ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluţie. El a susținut că urșii care se apropie de zonele populate trebuie să fie eutanasiați sau împușcați și a anunțat că va propune prin ordin de ministru dublarea cotelor de recoltare.

INTERVIURILE HotNews.ro