Sari direct la conținut

Schroeder vine in Romania la mormantul tatalui

Evenimentul Zilei

Cancelarul german intentioneaza sa se reculeaga la mormintul tatalui

La jumatatea lunii august, cancelarul german Gerhard Schroeder se va reculege in comuna clujeana Ceanu Mare, la mormintul tatalui sau. Caporalul Fritz Schroeder a murit in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in luptele pentru eliberarea Clujului.

El a fost ingropat, alaturi de alti opt soldati germani, intr-un mormint comun situat in curtea Bisericii Ortodoxe din comuna Ceanu Mare, judetul Cluj. Gerhard Schroeder a mai vrut sa vina o data la mormintul tatalui sau, dar atentatele de la 11 septembrie i-au schimbat atunci planurile.

Autoritatile clujene sint in aceste zile in alerta pentru ca este iminenta o vizita-fulger a cancelarului german Gerhard Schroeder in data de 12 august. Vizita a fost confirmata de Klaus Mangold, presedintele Agentiei pentru promovarea afacerilor germane in estul Europei. Acesta a sosit deja in Romania pentru a pregati vizita cancelarului.

In timpul vizitei, Gerhard Schroeder se va intilni, la Bucuresti, cu Ion Iliescu si Adrian Nastase.

Vizita-fulger

Cancelarul Germaniei intentioneaza sa se reculeaga la mormintul in care este ingropat tatal sau, fapt confirmat pentru “Evenimentul zilei” de presedintele Consiliului Judetean Cluj, liberalul Marius Nicoara. Acesta ne-a declarat ca discuta deja, de mai multe zile, despre posibilitatea ca Schroeder sa faca o vizita-fulger la Ceanu Mare.

“Am discutat despre aceasta problema cu mai multe autoritati judetene, dar nimic nu este inca sigur”, ne-a declarat Nicoara.

Caporalul Schroeder, cazut la 32 de ani

In urma cu citiva ani, Crucea Rosie din Germania a stabilit, pe baza unor documente provenite din arhiva Werhmacht, ca tatal inaltului oficial german este inmormintat la Ceanu Mare.

Caporalul Fritz Schroeder, care avea 32 de ani, facea parte din Batalionul Witzel, compania Stange, si a fost ucis, impreuna cu opt camarazi, in data de 4 octombrie 1944, in timpul unei operatiuni de regrupare a trupelor germane pe un aliniament la nord de orasul Turda.

Ei au fost inmormintati, citeva zile mai tirziu, intr-o groapa comuna din curtea Bisericii Ortodoxe din Ceanu Mare. Citiva tarani inimosi din localitate, cu frica de Dumnezeu, au pus la mormintul soldatilor germani o cruce din piatra pe care au scris “Odihneasca-se in pace”.

Timp de 45 de ani, ei au ingrijit mormintul ca si cind acolo ar fi fost ingropati apropiati ai lor. Nu exista fir de buruiana, iar in fiecare primavara briul de beton care inconjoara locul de veci este varuit, la fel ca si visinul care a rasarit, in urma cu 10 ani, pe mormintul soldatilor.

In traditia populara a locului se spune ca, daca pe un mormint a rasarit un prun sau un visin, pacatele celor ingropati acolo au fost iertate.

Precedenta vizita, anulata de al-Qaida

Gerhard Schroeder a mai vrut sa vina la Ceanu Mare in anul 2001. A anuntat acest lucru imediat dupa ce “Evenimentul zilei” a scris despre descoperirea mormintului, in aprilie 2001. Cancelarul trebuia sa soseasca pe 19 septembrie 2001, toate detaliile vizitei fiind pregatite. Atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 au facut insa ca vizita sa fie aminata in ultimul moment.

Acum, dupa trei ani, Schroeder este din nou asteptat la Ceanu Mare. Potrivit oficialilor clujeni, vizita va avea un caracter privat si vor fi luate masuri de securitate exceptionale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro