Sari direct la conținut

Se sperie SUA de avertismentele Rusiei sau administrația Biden este divizată? Declarația Casei Albe care frânge speranța Ucrainei

HotNews.ro
John Kirby, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
John Kirby, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Statele Unite ale Americii nu plănuiesc să anunțe vineri o schimbare de politică cu privire la Ucraina și utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei, a spus Casa Albă, relatează Reuters. Cu toate acestea, presa americană scrie că administrația Biden era extrem de divizată referitor la această chestiune înainte de a o întâlnire a președintelui american cu premierul britanic Keir Starmer.

„Nu există nicio schimbare în poziția noastră cu privire la furnizarea de capacități de atac cu rază lungă pentru ca Ucraina să le folosească în interiorul Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby. 

„Nu mă aștept la niciun anunț major în acest sens”, din discuțiile dintre președintele american Joe Biden și prim-ministrul britanic Keir Starmer de vineri, a spus Kirby.

Biden și Starmer se vor întâlni la Casa Albă vineri cu scopul, printre altele, de a discuta dacă vor autoriza Kievul să folosească rachete cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut aliaților luni de zile să permită Ucrainei să folosească rachete occidentale cu rază lungă, respectiv rachetele americane ATACMS și rachetele britanice Storm Shadow, pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Kirby a spus că SUA iau în serios avertismentul președintelui rus Vladimir Putin că o astfel de aprobare ar fi interpretată de Rusia ca implicare directă a occidentului în conflict.

„Nu este o retorică pe care să nu o fi auzit-o de la el până acum”, a spus Kirby. „În mod evident, s-a dovedit capabil de agresiune… deci, da, luăm aceste comentarii în serios.”

Mai multe publicații occidentale, printre care Politico, au scris recent că SUA pregătesc o relaxare a acestor restricții, președintele Joe Biden admițând că „lucrează la asta”.

Anterior declarației lui Biden, secretarul de stat american Antony Blinken a spus, într-un interviu pentru Sky News, că SUA „nu exclud” permiterea Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de fabricație americană pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Joi, The Guardian a scris că Londra a luat deja decizia de a permite folosirea rachetelor Storm Shadow pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, dar că nu a anunțat-o încă. Cu toate acestea.

New York Times scria că Biden analizează cât de departe în Rusia să permită Ucrainei să folosească sistemele de rachete tactice ale armatei – cunoscute sub numele de ATACMS, sau „attack ’ems” – pe care Statele Unite le-au oferit pentru prima dată Kievului anul trecut.

În schimb, noile declarații care vin de la Casa Albă par să frângă speranța Ucrainei că o astfel de undă verde ar veni. Rămâne de văzut în schimb ce va declara Biden după finalul discuțiilor cu Starmer de la Casa Albă.

Diviziuni în sânul Casei Albe cu privire la folosirea armelor occidentale pentru a lovi adânc în Rusia

Înainte de întâlnirea celor doi, CNN a scris că oficialii americani au spus că nu se așteptau ca Biden să aprobe imediat să permită folosirea de către Ucraina a rachetelor ATACMS furnizate de SUA pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, departe de granița cu Ucraina.

În cadrul administrației Biden, dezbaterea cu privire la relaxarea restricțiilor este intensă. 

În ajunul întâlnirii lui Biden cu prim-ministrul britanic, oficialii americani au continuat să insiste că nu se așteaptă să fie anunțată nicio schimbare de politică săptămâna aceasta cu privire la utilizarea ATACMS de către Ucraina.

INTERVIURILE HotNews.ro