Sari direct la conținut

Șef CECCAR: Dacă furnizorul nu încarcă factura la ANAF, primesc amendă de 15%. Păi ce, e vina mea?

HotNews.ro
e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Legislația e-Factura are multe probleme și este făcută în ideea să fie lovit contribuabilul care este corect, este de părere Robert Șova, vicepreședintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).

„Dacă furnziorul nu încarcă factura, eu iau amendă de 15%, nu pot deduce TVA, e cheltuială nedeductibilă. Păi, e vina mea? Ajungem la modul în care aplicăm legislația. Există în Codul civil răspunderea limitată în cazurile în care poți să răspunzi pentru fapta altuia. Sunt foarte limitate. Situația asta nu se regătește acolo”, spune el.

Reamintim că de la 1 iulie 2024, e-Factura a intrat într-o nouă etapă. Factură este considerată doar cea primită prin intermediul sistemului Ministerului de Finanțelor. Cei care nu depun în termenul de 5 zile calendaristice primesc amendă. Astfel firmele mari vor plăti între 5.000 – 10.000 lei, cele mijlocii vor primi între 2.500 – 5.000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei.

De asemenea, firmele care acceptă factura prin altă modalitate decât cea prin SPV vor fi sancționate de ANAF cu 15% din valoarea facturii.

De aceea Robert Șova spune că sancțiunea este mai dură pentru firmele care nu au nicio vină ca nu le-a sosit factura prin sistemul Ministerului de Finanțe.

Potrivit acestuia, contabilii au început să fie ascultați de Ministerul Finanțelor, existând un dialog.

HotNews.ro: După protest?

„După protest, după atitudinea noastră (CECCAR), după atitudinea mediului de afaceri”, a afirmat Șova.

Intrăm într-o normalitate și acest lucru nu poate decât să conducă la rezultate pozitive. Noi nu suntem două tabere. Noi suntem aceeași tabără, adică oamenii care sunt corecți și sunt profesioniști sunt în aceeași tabără. Fie că ești din mediul privat, fie că din cel profesional, ori autoritatea statului, toți ne dorim să avem un mediu de afaceri corect.

Potrivit acestuia, antreprenorul nu-și dorește să concureze pe piață cu unul care din practicile acestea neconforme își creează avantaje competitive.

“Profesioniștii nu sunt deloc confortabili să lucreze cu antreprenori care nu înțeleg că a te conforma fiscal este o chestiune firească, normală și că trebuie să uităm sau să ieșim din mentalitatea că: “Domnule, trebuie să plătesc în mai puțin la stat!” NU! Trebuie să plătești corect la stat. Nici mai puțin, dar nici mai mult. Autoritatea publică sigur e interesată să reușim să echilibrăm bugetul ăsta al țării, care din păcate este destul de dezechilibrat”, a explicat reprezentantul CECCAR.

INTERVIURILE HotNews.ro