Sari direct la conținut

Seful PNA Oradea, acuzat de santaj

Cotidianul

Un om de afaceri oradean a declarat presei locale ca a fost santajat de seful Parchetului National Anticoruptie Oradea, care l-ar fi asigurat ca va scapa mai usor de lege daca il va turna pe primarul municipiului Oradea, Petru Filip, precum si pe directorul Finantelor Publice Bihor, Ioan Lascau, informeaza Bihoreanul.

Ioan Blidar, care i-ar fi facut cadou o masina fostului director al CET Iasi, acuzat de luare de mita, sustine ca procurorii PNA s-au mai folosit neautorizat de interceptari ale telefoanelor si de fotografii facute de serviciile secrete.

Saptamana trecuta, omul de afaceri oradean a depus impotriva lui Ioan Moldovan si a ofiterului Surducan o cerere de recuzare la PNA central, acuzandu-i de lipsa de obiectivitate. In plus, a facut o plangere si la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acuzandu-i pe cei doi anchetatori de abuz, santaj, amenintari si arestare abuziva.

Procurorii PNA Oradea au inceput, inca din septembrie 2003, sa cerceteze afacerile lui Blidar. Pe 14 martie l-au invitat prima oara la sediu, chiar dupa ce Ioan Lascau, directorul Directiei de Control Fiscal din Finantele Publice Bihor, cercetat la vremea respectiva pentru acte de comert incompatibile cu functia, a fost dat in urmarire generala.

Blidar sustine ca nu i s-a spus imediat despre suspiciunile procurorilor legate de jeep-ul pentru care a fost ulterior arestat, fiind intrebat doar despre afacerile de la Oradea si despre relatia pe care o avea cu Lascau si apropiatii acestuia.

Barbatul a fost intrebat de ce le-a cumparat bilete de avion celor doi, sau de ce nu a primit nici un ban pentru scara interioara facuta de firma lui Blidar pentru casa lui Lascau. Omul de afaceri oradean sustine ca, deoarece a refuzat sa ii denunte pe Lascau si pe primar, i s-a pus in vedere ca ancheta s-ar putea intoarce impotriva lui.

Astfel, dupa doua luni de tatonari, procurorii PNA au trecut la un nou subiect: masina de teren ajunsa la directorul CET Iasi, Ion Mihai. Acuzat de dare de mita, barbatul sustine ca „l-a ajutat“ pe directorul CET Iasi sa isi cumpere o masina adusa de-afara. In martie 2002, directorul CET Iasi a mers la Oradea sa ridice masina, insotit de un sofer si un mecanic.

Blidar sustine ca Mihai era inca de atunci supravegheat nu tocmai legal. „A fost si pozat. L-au fotografiat cei de la SRI, la motelul unde a oprit sa manance, Micul Paradis din Sacadat, si ne-au pozat si la firma la mine, in fata portii, cum verificam starea tehnica.

Pozele, impreuna cu stenogramele unor convorbiri pe care le-am avut cu Mihai de-a lungul acestor ani, mi s-au aratat in ancheta, dupa care au disparut. Semn ca ceva nu a fost in regula cu ele“, a spus Blidar, care mai sustine ca declaratia sa a fost moficata. „Am spus ca nu am facut masina cadou, iar ei au omis, in redactarea declaratiei, «nu»-ul.

Mai mult, au inclus aspecte contrar vointei mele“, mai afirma Blidar.

La randul sau, procurorul Ioan Moldovan sustine ca va solicita procurorului general al Romaniei ca toti reclamantii sai, ale caror sesizari nu se confirma, sa fie cercetati pentru denuntare calomnioasa. „M-am saturat de bancurile astea. Ba recuzam toate instantele, ba ii denuntam pe procurori si politisti pentru abuz. E o prostie!“, a spus Moldovan.

„Nu a fost constrans in nici un fel. Am pus niste intrebari si ii vom mai pune. Iar dansul va trebui sa raspunda. Acea masina de la Iasi a fost mita, iar domnul Blidaru a recunoscut acest lucru. Cat despre celelalte aspecte, sponsorizarile facute unor persoane publice din Oradea si FC Oradea, ele sunt in curs de cercetare“, a spus Moldovan.

Purtatorul de cuvant al PNA, Gabriela Neagu, a declarat, la randul ei, ca: „Ioan Blindar este liber sa faca orice afirmatie doreste“, refuzand sa faca alte aprecieri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro