Sari direct la conținut

Seful Protectiei Muncii de la Mina Comanesti a murit intr-un accident de munca

Desteptarea

Un cumplit accident de munca petrecut marti, dupa amiaza, la Exploatarea Miniera Comanesti in urma caruia a murit unul dintre cei mai apreciati salariati ai acesteia a socat intreg colectivul unitatii. Unul dintre inginerii minei, care, culmea, lucra de multa vreme in cadrul Biroului de protectie a muncii, la Statia de salvare, si-a pierdut viata intr-o imprejurare de-a dreptul stupida.

In ziua de 6 aprilie, la ora 17.00, Liviu Spataru, in varsta de 35 de ani, angajat ca inginer miner la Exploatarea Miniera Comanesti din 1995, a plecat cu o echipa de patru mineri la silozul central de stocare a carbunelui din incinta societatii pentru a curata unul din buncarele acestuia. Deoarece lucra la Statia de salvare, inginerul trebuia sa coordoneze activitatea celor patru.

Acest lucru il putea face de pe buza buncarului (in forma de palnie) fara nici un pericol.

Centurade siguranta i-ar fi salvat viata

La un moment dat, insa, probabil pentru a supraveghea munca minerilor mai indeaproape, Liviu Spataru a coborat si s-a asezat pe o grinda sub care era o gramada de carbune inalta de vreo doi metri.

„I-am spus ca nu sta in siguranta acolo, dar a raspuns ceva ce nu am auzit, si a continuat sa sada pe grinda“ ne povesteste Ciprian Chivoiu, unul din mineri. Intuitia acestuia avea sa se adevereasca dupa cateva clipe. „La scurt timp l-am auzit tipand, isi aminteste Ciprian Chivoiu.

Ne-am dus repede sa vedem ce s-a intamplat, dar nu i-am mai vazut decat picioarele incaltate in cizme, care ieseau din gramada de carbune“. Barbatul se dezechilibrase si cazuse pe spate afundandu-se cu capul in movila de carbune, din care cea mai mare parte era o pulbere.

Minerii care lucrau in buncar au sarit imediat sa-l traga afara, au dat la o parte cu mainile carbunele, dar efortul lor a fost zadarnic. „L-am scos, dar nu mai dadea nici un semn de viata, ne-a spus Costel Albu. Avea praf de carbune si in nas, si in gura“.

La fata locului a sosit echipa de la Statia de salvare dar, din pacate, aceasta nu a mai putut face nimic altceva decat sa constate decesul victimei.

Spiritul de bravada i-a adus moartea?

La auzul vestii mortii inginerului miner Liviu Spataru, atat conducerea cat si salariatii societatii au ramas stupefiati. „Este o intamplare de neimaginat, ne-a declarat inginerul

Constantin Poiana, directorul unitatii. Nu pot intelege cum el, care a facut peste 100 de interventii de salvare si stia exact ce masuri de securitate trebuie sa-si ia, a putut fi atat de imprudent“.

La randul lui, Ioan Barbu, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca, ne-a spus: „Cei patru mineri aveau toti centura de siguranta, astfel ca daca ar fi cazut ar fi putut fi scosi imediat. El nu si-a pus centura si eu cred ca numai din spirit de bravada“.

Cauza accidentului si cine se face vinovat de aceasta urmeaza sa fie stabilite de Inspectoratul Teritorial de Munca si Parchetul de pe langa Judecatoria Moinesti, care au preluat cercetarea cazului. Indiferent de concluziile acestora, cert este ca un copil-Liviu Spataru avea o fetita in clasa a II-a- a ramas prea de timpuriu fara tata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro