Sari direct la conținut

Senatul analizează în aceste zile dacă îi obligă pe viitorii prosumatori să-și instaleze baterii de stocare. ANRE și Transelectrica vor prezenta un studiu

HotNews.ro
Senatul analizează în aceste zile dacă îi obligă pe viitorii prosumatori să-și instaleze baterii de stocare. ANRE și Transelectrica vor prezenta un studiu
Un inginer verifică stadiul panourilor solare. Foto: Auremar | Dreamstime.com

Comisiile de specialitate din Senat analizează în aceste zile dacă îi vor obliga pe viitorii prosumatori să-și monteze baterii de stocare. Decizia se va lua după ce ANRE și Transelectrica vor veni cu o analiză în Parlament privind necesitatea instalării acumulatorilor atât la micii, cât și la marii producători de electricitate.

În timp ce programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 este pe ultima sută de metri înainte de startul înscrierilor, la Senat au început discuțiile pe marginea legii retrimise în Parlament vara trecută de președintele Klaus Iohannis, lege care îi obliga pe toți prosumatorii, inclusiv pe cei existenți, să-și monteze baterii de stocare.

Marți, Comisia economică și cea de energie din Senat s-au reunit pentru a dezbate articolul cu probleme. Deși PNL anunțase încă din timpul verii că va veni cu un amendament privind abrogarea articolului, o decizie a fost amânată pentru săptămâna viitoare, fiind luate în calcul și alte variante.

Una dintre opțiuni prevede obligația de a-și monta baterii de stocare pentru viitorii prosumatori.

Singura certitudine este eliminarea caracterului retroactiv, adică prosumatorii deja existenți nu vor intra sub incidența noii legi, a afirmat, pentru HotNews.ro, Lorant Antal, președintele Comisiei de energie din Senat.

Ce a spus senatorul UDMR Lorant Antal:

  • Necesitatea capacităților de stocare a devenit una extrem de importantă, nu neapărat pentru prosumatori, dar pentru producătorii de energie în general, ca soluție privind echilibrarea sistemului energetic național.
  • Spun asta pentru că în cursul verii am văzut că avut penurie de energie electrică și a trebuit să importăm. Stocarea poate ajuta în acele momente când avem vârfuri de consum.
  • Când este producție mare, tu injectezi în capacități de stocare, iar când ajungi la un vârf de consum și nu ai destulă producție, poți folosi din energia stocată, poți echilibra fără probleme sistemul.

România are o mare nevoie de astfel de capacități de stocare, mai spune Antal.

  • „Aici trebuie să vedem dacă mergem pe o obligativitate privind prosumatorii.
  • Ideea în sine, ca un producător – și aici mă refer și la prosumatori, ca mici producători – să aibă o capacitate de stocare, este bună, tehnic vorbind, și este o posibilitate ideală în ceea ce privește independența energetică.
  • Dar, pentru că este un subiect sensibil, trebuie să vedem cu foarte mare atenție, e la noi în curte, să pun așa, să luăm decizia optimă în așa fel încât să nu mergem retroactiv, adică să nu schimbăm regulile în timpul jocului, iar, pe viitor să vedem dacă într-adevăr pe prosumator trebuie să-l obligăm să instaleze și capacități de stocare sau mergem în direcția marilor producători care să instaleze capacități de stocare”, a completat Antal.

O altă lege dedicată prosumatorilor se află în dezbatere în comisiile de la Camera Deputaților.

Este vorba de proiect prin care decontarea prosumatorilor de către furnizori pentru energia livrată în rețea se va face lunar, nu în 24 de luni, ca până acum. În plus, prosumatorii își vor putea compensa surplusul cu facturile la gaze sau cu facturile de la alt loc de consum.

UPDATE Asociația Prosumatorilor încurajează stocarea, dar nu ca obligație

Asociația Prosumatorilor încurajează stocarea, dar aceasta trebuie să apară în mod natural sau, în cazul obligativității prin lege, cu sprijin de la stat și nu retroactiv, se arată într-un comunicat al asociației.

„În discursul meu din senat ca președinte APCE, le-am spus senatorilor prezenți că obligativitatea stocarea la prosumatori nu reprezintă soluția la nivel național și că este doar o „picătură într-un pahar cu apă”, cu justificări de ordin tehnic. Le-am transmis că eliminarea amendamentului „otrăvit” introdus de PSD este singura cale sustinuta de prosumatori și că orice implicare a ANRE va vicia echilibrul fragil pe care l-am obținut”, a precizat Dan Pîrșan, președintele asociației.

Potrivit acestuia, din experiența anilor trecuți, ANRE a lucrat și continuă să lucreze împotriva prosumatorilor din România.

  • „Lipsa voinței unei autorități de a rezolva probleme precum facturarea sau inexistența compensării pe mai multe locuri de consum, plata la 24 de luni de la data facturării, sunt doar câteva dovezi că această instituție lucrează împotriva prosumatorilor.
  • Transelectrica si ANRE, care sunt responsabile pentru lipsa stocării la nivel de Sistem Energetic Național, prin lipsa de viziune, credeți că se vor opune descurajării prin lege a noilor prosumatori? De ce prosumatorii ar trebui sa fie obligati la stocare si parcurile fotovoltaice peste 400 KW nu?”, se mai arată în comunicatul prosumatorilor.
INTERVIURILE HotNews.ro