Sari direct la conținut

Simirad are petreceri la fiecare doua zile

Jurnalul de est

Revenit acasa, in vacanta, fostul primar al Iasului se bucura ca oamenii nu-l mai opresc pe strada sa-l intrebe de apa calda, taxe sau alte probleme edilitare. Excelenta Sa a trecut ieri prin biroul de unde a condus orasul vreme de 12 ani. Constantin Simirad a acceptat sa povesteasca despre tara lui Fidel Castro

Fara covor rosu, colac si sare

Ieri dimineata, putin inainte de ora 9.00, la Primarie si-a facut aparitia Excelenta Sa Constantin Simirad, ambasadorul Romaniei in Cuba. Desi, de regula, primirea unor astfel de oaspeti se face respectind anumite reguli protocolare, cazul de fata reprezinta o exceptie, intrucit fostul primar al Iasului nu a fost intimpinat de nimeni.

Cu toate acestea, Simirad nu a avut nevoie de indrumari speciale pentru a intra in Primarie, iar drumul de la intrare spre biroul primarului Gheorghe Nichita l-a facut din inertie. Dupa aproximativ o ora si jumatate de discutii, fostul si actualul primar au iesit zimbind si au salutat ziaristii. Printre pupaturi si stringeri de miini, cei doi s-au despartit facindu-si doar urari de bine.

Mai retinut ca niciodata, Constantin Simirad a explicat ziaristilor ca nu are ce sa spuna si ca nu va da nici o declaratie. „Daca vreti, putem sa stam de vorba si sa va povestesc cum e acolo, dar fara sa va dau declaratii“, le-a explicat el ziaristilor, acceptind totusi sa intre in Sala Ovala.

Imediat ce s-a asezat in capul mesei, locul unde timp de 12 ani a tinut conferinte, ziaristii s-au napustit asupra fostului primar cu reportofoane si camere de luat vederi. „Dar parca am spus fara declaratii“, a reamintit ambasadorul. „Ei, o declaratie, doua, domnule primar“, i s-a adresat unul dintre ziaristi, obisnuit cu vechea functie a diplomatului.

Resemnat, Simirad a inceput sa vorbeasca.

„Vedeti voi, o data cu schimbarea functiei, s-a schimbat si munca pe care o fac acum. Nu pot sa mai fac declaratii ca atunci cind eram primar. Tot ce spun acum poate fi interpretat ca o pozitie oficiala a Romaniei, asa ca trebuie sa stii ce declari, pentru a nu fi in contradictie cu punctul de vedere al tarii noastre.

Trebuie sa actionezi foarte repede, uneori fara sa ceri pozitia Ministerului Roman de Externe, atunci cind o anumita situatie impune acest lucru“, a explicat Simirad.

Diplomatie fara stres, dar plina de receptii obositoare

Continuindu-si ideea, ambasadorul Romaniei in Cuba a subliniat avantajele si dezavantajele dintre calitatea de primar, pe care a avut-o timp de 12 ani, si cea de ambasador, pe care si-a insusit-o la sfirsitul anului 2003. „De cind sint ambasador, am scapat de stres si sint platit foarte bine. Nu mai am nici un fel de probleme de sanatate.

Cind eram primar, insa, pentru 17 milioane chinuite luate de la Primarie suportam tot felul de reprosuri, ca mi se facea lehamite. Si au mai fost si stimulentele care mi-au distrus dispozitia de a trai. Cit priveste dezavantajele ce decurg din calitatea de ambasador, singurul lucru deosebit de obositor este participarea la receptii.

Sint 120 de ambasade si deci tot atitia ambasadori, care organizeaza fiecare receptii, cu diferite ocazii. Dintre acestia, 30 pe an pleaca si 30 vin, ceea ce inseamna ca se mai adauga 60 de receptii. La cele 180 de receptii se mai adauga toate mesele pe care le ofera ambasadorii unii altora, astfel ca se fac peste 300 de receptii“, a apreciat Constantin Simirad.

Si, pentru ca ceea ce a spus sa fie si mai credibil, Excelenta Sa a schitat programul unei zile obisnuite de munca. „La ora 6 sau 7 ma trezesc si timp de o ora inot in piscina, dupa care servesc cafeaua, pe care mi-o ofera sotia mea, pe marginea piscinei. Pe la 8 fac un dus, dupa care ma pregatesc pentru a merge la birou.

Ziua de lucru poate sa dureze pina la orele 14 sau 16, dupa caz, timp in care ma ocup de corespondenta cu Ministerul roman de Externe, dar particip si la tot felul de intilniri cu diplomati. Dupa ce termin ce am de lucru in ziua respectiva la birou, ma intorc acasa, imi fac ora de inot de dupa-amiaza si iau masa, urmata, de regula, de intilniri oficiale“, a spus Simirad.

„E un adevarat paradis acolo unde stau“

Ajuns la prezentarea unei zile obisnuite din viata sa in Cuba, Simirad a amintit de lucrurile pe care nu le-a facut niciodata de cind se afla acolo. „Nu ma atrage mincarea cubaneza si nu am mincat decit mincare specific romaneasca. Asta pentru ca atunci cind mergi intr-un restaurant la ei, nu au mincare specific cubaneza.

Au fripturi, cartofi prajiti si, de obicei, asta comand“, a recunoscut fostul primar al Iasului. Daca partea culinara nu l-a impresionat pe fostul nostru primar, frumusetea naturii, pe care o admira in fiecare zi la resedinta sa, l-a „innebunit“. „E un adevarat paradis acolo unde stau.

Copacii, avind flori cu un colorit diferit, isi mentin florile cite trei luni de zile, iar frumusetea lor e innebunitoare pur si simplu. Apoi, mai este o floare care seamana cu liliacul si un crin pe care iti vine sa-l maninci.

M-au impresionat, de asemenea, si pasarile care cinta si un anume soi de paianjen, care se lupta cu «Gogoasa», motanul meu“, a specificat Constantin Simirad.

Pentru romanii din Cuba, fericirea nu exista

Trecind la declaratii oficiale, Excelenta Sa a vorbit apoi despre romanii din Cuba si despre relatiile dintre cele cele doua state. „Sint foarte putini romani acolo. Cred ca sint vreo 20-30 de femei care s-au casatorit acolo, dar care majoritatea au divortat. Pot sa va spun despre ele ca nu am citit fericirea pe chipul lor.

In ceea ce priveste relatiile economice dintre Romania si Cuba, acestea sint aproape egale cu zero. Noi am importat de la ei zahar si bauturi in valoare de 14 milioane de dolari, iar ei au citeva sute de mii de dolari datorii catre Romania. De aici s-a podus practic un anumit blocaj“, a precizat fostul primar.

Simirad a facut si unele precizari legate de intinirile pe care le-a avut cu Fidel Castro, presedintele Cubei. „Este un presedinte apreciat de cubanezi. Nu este urit asa cum era Ceausescu. Ura cubanezilor este canalizata pe SUA, pentru ca in rindul lor este impamintenita ideea ca blocajul tarii lor se datoreaza Statelor Unite“, a precizat Simirad.

Cind a venit momentul sa spuna ce anume i-a lipsit cel mai mult in Cuba, Simirad nu a stat prea mult pe ginduri pentru a da un raspuns: „Oamenii de aici. Mi-au lipsit si ciinii, chiar si cei umani. Inainte cu 45 de zile de a veni in Romania, am facut un calendar pe care notam in fiecare zi cite zile au mai ramas. Pur si simplu nu mai aveam rabdare, iar tensiunea a fost foarte mare“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro