Sari direct la conținut

SMS-urile pot fi folosite ca proba in procese

Realitatea TV

Nu va trimiteti secretele prin SMS-uri! Nu se stie niciodata cine v-ar putea citi mesajele sau cand un text, aparent nevinovat, s-ar putea intoarce impotriva dumneavoastra. Operatorii de telefonie mobila pastreaza mesajele trimise prin celular vreme indelungata. Vestea buna este insa ca numerosi infractori pot fi condamnati pe baza acestor mesaje.

Atunci cand au avut cazuri mai complexe, procurorii romani au cerut companiilor de telefonie mobila sa le prezinte listele cu mesajele trimise de abonatii suspectati de diferite infractiuni.

Codul de procedura penala prevede ca orice informatie, stocata pe orice suport, poate fi folosita ca proba intr-un proces. Procurorul este singurul care poate solicita companiilor de telefonie mobila sa dezvaluie mesajele unui abonat. De-a lungul timpului, mai multi infractori au fost condamnati tocmai dupa interceptarea mesaje SMS trimise sau primite.

Procurorii care se ocupa de cazurile de trafic si consum de droguri au apelat cel mai des la acest tip de proba. Tot ei ne-au dezvaluit ce-si scriu infractorii in mesaje.

Constienti de faptul ca telefoanele pot fi interceptate, traficantii de droguri au inceput sa foloseasca un limbaj cifrat. Spre exemplu, termenii argotici pentru canabis sunt ”ceva … verde” sau ” .. maieu”. Pentru pastilele de ecstacy, traficantii folosesc cuvantul ”bomboane. Heroina e cunoscuta sub numele de ”nasolii” sau ”bile”.

Codul pentru cocaina este poate cel mai cunoscut: zahar sau faina. Acesti termeni au fost interceptati si in controversatul caz ”Cocaina”. Surse judiciare sustin ca astfel de probe se afla si in dosarele lui Ion Ion Tiriac si al Ilenei Lazariuc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro