Sari direct la conținut

Sora care l-a ajutat pe șeful mafiei siciliene să fugă de autorități timp de 30 de ani și-a aflat sentința la Palermo

HotNews.ro
Sora care l-a ajutat pe șeful mafiei siciliene să fugă de autorități timp de 30 de ani și-a aflat sentința la Palermo
Rosalia Denaro a fost arestată în martie 2023, FOTO: Lo Bianco-Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Rosalia Denaro, sora cea mai în vârstă a răposatului mafiot sicilian Matteo Messina Denaro, a fost condamnată joi de o instanță italiană la 14 ani de închisoare pentru asociere în formă agravată cu organizații mafiote și primirea de bunuri furate, relatează Reuters.

Messina Denaro a fost cel mai căutat om în Italia până la arestarea sa în luna ianuarie a anului trecut. El a reușit să se ascundă de autorități timp de 3 decenii, perioadă în care a fost găsit vinovat de comiterea mai multor crime.

El a murit de cancer în detenție în luna septembrie. În vârstă de 62 de ani, el suferea de cancer la colon pentru care a cerut tratament în timp ce era fugar, decizie care a atras atenţia autorităţilor care l-au arestat într-o clinică din Palermo.

Poreclit „Diabolik”, după protagonistul criminal al unei celebre benzi desenate italiene, al cărei fan era, acest bărbat condamnat de şase ori la închisoare pe viaţă a fost şeful Cosa Nostra în provincia Trapani, în vestul Siciliei, chiar dacă puterea sa se întindea până la Palermo, capitala insulei.

Sora sa Rosalia, acum în vârstă de 69 de ani, a fost arestată în martie 2023 și trimisă în judecată de procurori care o acuză că l-a ajutat pe fratele ei să eludeze justiția, i-a gestionat finanțele și l-a ajutat să țină legătură cu lumea exterioară în perioada în care se ascundea.

Rosalia Denaro va putea ataca condamnarea într-o instanță de apel

Sentința de joi a fost pronunțată de o instanță din Palermo. Femeia în vârstă de 69 de ani mai are însă două posibilități de apel sub legislația italiană întrucât decizia este una de primă instanță.

În timp ce se ascundea de autorități cu ajutorul surorii sale, Messina Denaro a folosit metoda tradițională a mafiei italiene de a comunica cu rudele și membrii organizației infracționale: „pizzini” – mici bucățele de hârtie ușor de transmis ascuns, pe care erau notate ordine și instrucțiuni, uneori cifrat.

Poliția a găsit mai multe bucăți de „pizzini” la locuința surorii sale.

Messina Denaro a decis să se ascundă în 1993 în contextul în care un număr tot mai mare de mafioți au început să se predea autorităților și să colaboreze cu ele în schimbul imunității sau a unor pedepse reduse. Unii dintre aceștia au oferit detalii cu privire la crimele lui Denaro, inclusiv rolul său în planificarea asasinării în 1992 a lui Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, cei mai cunoscuți procurori anti-mafie ai Italiei.

Denaro și sora sa au fost copiii unui cap mafiot care a fost un aliat apropiat al familiei Corleonesi, condusă de Salvatore „Bestia” Riina, care a devenit capo di tutti i capi, șeful nedisputat al „Cosa Nostra”, mafia siciliană.

INTERVIURILE HotNews.ro