Sari direct la conținut

Spaga in numele unui comisar de mediu

Gazeta de Bistrita

Folosind fostul numar de telefon al comisarului de mediu Ioan Bors, la care acesta a renuntat in 2003, si atribuindu-si identitatea acestuia, individul pretinde anumite sume de bani in schimbul unor servicii fictive. SC „Eliada Consulting” SRL din Valea Mare este firma de la care necunoscutul a reusit sa extraga in ultimele trei luni cateva sute de euro. Bors, prins la mijloc intr-un scandal despre care sustine ca nu stie nimic

Un necunoscut care foloseste numele de Ioan Mihaciuc a pretins si a obtinut ilicit de la SC „Eliada Consulting” SRL din localitatea Valea Mare echivalentul in lei a 250 de euro, folosind identitatea comisarului de mediu Ioan Bors.

Comisarul ne-a declarat ca Mihaciuc a pretins respectiva suma atribuindu-si falsa calitatate de inspector de mediu, suma respectiva justificand-o prin taxa unui studiu de impact. Mihaciuc a primit acesti bani de la reprezentantul SC Eliada, Dan Hadarau.

Banii au fost expediati pe o adresa din localitatea Aiud din judetul Alba in trei transe, pe numele Elisabetei Carmen Dan, o tanara de 20 ani din localitate, care pretindea ca este sora lui Ioan Bors. Cu alte cuvinte, Mihaciuc a cerut spaga pentru inlesnirea si cosmetizarea favorabila a unui fictiv bilant de mediu.

SC Eliada s-a grabit sa achite banii, mai ales ca intentia lor este de a-si deschide un punct de lucru in Anies care are nevoie de avizul de Mediu.

Spaga prin telefon

Hadarau: „Nu mi-am dat seama ca la telefon este altcineva”

Este totusi suspect cum reprezentantul societatii „Eliada”, Dan Hadarau, a cazut atat de usor in plasa. Toate discutiile si perfectarea platii au fost facute exclusiv prin telefon.

Este evident ca Hadarau credea ca vorbeste cu Bors, ei cunoscandu-se „din vedere” pentru ca altfel nu se explica promptitudinea cu care a trimis banii. Contactat telefonic, Hadarau a confirmat ca el credea ca la telefon este Bors.

Comisarul sustine ca nu are nici o legatura nici cu Mihaciuc, nici cu Hadarau, cu acesta din urma fiind doar consatean in Maieru. De asemea, Bors ne-a mai spus ca un studiu de impact poate fi executat doar de institutii specializate, in nici un caz de Garda de Mediu, iar pretul este cu mult mai mare decat 250 de euro.

Si este la fel de surprinzatoare disponibilitatea unor patroni locali de a rezolva problemele cu institutiile statului prin mita. Dar asta e un fel de lege a pamantului, nu-i asa, extrem de raspandita nu numai in judetul nostru, ci in intreaga tara.

Bors intentioneaza sa il dea in judecata pe Mihaciuc

Comisarul Ioan Bors de la Garda de Mediu Bistrita ne-a declarat ca in 2003 a renuntat la un abonament de telefonie mobila, refuzand sa-l mai plateasca. Prin redistribuire, respectivul numar de telefon a ajuns sa apartina unui oarecare Ioan Mihaciuc.

Totusi, asta nu explica de unde cunoaste Mihaciuc numele si functia lui Bors. Ioan Bors sustine ca nu il cunoaste pe Mihaciuc. Singura explicatie, afirma Bors, este ca Mihaciuc il cunoaste si ii foloseste numele in scopuri ilegale.

Ioan Bors ne-a comunicat ca a luat legatura cu comisarul Ardelean de la Politia Bistrita pentru anchetarea si solutionarea acestui caz. Ardelean ne-a confirmat ca a inceput anchetarea acestui caz, iar in momentul in dosarul va fi finalizat ni-l va pune la dispozitie.

La numarul de telefon apartinind lui Mihaciuc acum nu mai raspunde nimeni. Comisarul de mediu si-a exprimat intentia de a-l actiona in judecata pe Ioan Mihaciuc, atunci cand politia ii va da de urma si de a-i cere daune morale. Vom reveni cu amanunte.

Legat de numele lui Ioan Bors am primit o sesizare in care acesta era suspectat de luare de mita de la agenti economici din Lesu Ilvei, in perioada 2002-2003, pe cand era comisar de mediu in zona Sangeorz-Bai, Ilva-Mica, Maieru.

Bors a infirmat aceste zvonuri, mentionand ca singura „atentie” pe care primit-o a fost o „invitatie la masa”. Pe care a acceptat-o. Elena Nistor, comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu Bistrita-Nasaud, s-a aratat extrem de surprinsa de aceste lucruri, luandu-i apararea lui Bors.

Ea a mai spus ca niciodata institutia pe care o conduce nu s-a confruntat cu astfel de situatii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro