Sari direct la conținut

Spaga si ciubucul se vor numi plata informala

Cotidianul

Gata. Sistemul sanitar din Romania si-a rezolvat toate problemele. Spitalele au primit bani suficienti pentru plata tuturor datoriilor restante. Salariile personalului medical au ajuns la un nivel la care toata lumea e multumita. Se da si „al 13-lea“ si se dau si tichete de masa. Nu exista medicamente lipsa din farmaciile spitalelor.

Bolnavii tratati ambulator primesc retete compensate sau gratuite, fara plafonari valorice, in orice zi a lunii. Bolnavii diabetici nu mai trebuie sa bata obositorul drum pana la centrul de judet – drum adeseori fatal pentru unii dintre ei – pentru a primi insulina sau antibioticele orale, medicamente indispendabile existentei lor.

Mai mult le vor putea ridica de la orice farmacie care este in contract cu Casa de Asigurari. In spitale e curatenie, functioneaza toate instalatiile sanitare, apa calda (si rece) se gaseste la discretie toata ziua si toata noaptea. Masa e calitativa si cantitativa. Pentru intregirea acestei imagini (i)reale a sistemului sanitar mai lipsea totusi un lucru. Minor, in aparenta.

Mai lipsea Ordinul privind noul Regulament de ordine interioara a spitalelor, ordin semnat recent de domnul Ministru al Sanatatii.

Asistentii sau medicii vor bate la usile saloanelor si dupa aprobarea de rigoare vor intra in salon si cu cel mai divin zambet posibil vor aduce la cunostinta bolnavului ca, daca vrea sa se faca sanatos, ar fi bine sa-si cumpere si vata, si tifon, si spirt sanitar, si seringi de unica folosinta si mai toate medicamentele necesare.

Iar daca doreste i se poate acorda si o invoire de cateva ore pentru a merge acasa sa faca o baie, sa-si aduca lenjerie curata si, mai ales sa nu uite sufertasul cu mancare.

Iar daca asistentii si medicii nu vor face asa si nu vor avea „nesimtirea“ sau curajul de a spune bolnavului adevarul despre starea sistemului sanitar ei, luptatori nevazuti pentru mentinerea sistemului, persoanele vinovate trebuie neaparat sanctionate de la … pana la desfacerea contractului de munca.

Oricum e fenomenala noua formulare, descoperita de Domnul Ministru, a termenului de atentie, ciubuc, spaga, conditionare. Ele se vor numi „plati informale“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro