Sari direct la conținut

Spania și Portugalia și-au desemnat candidații pentru funcțiile de comisar: o susținătoare a energiilor regenerabile și o finanțistă austeră

HotNews.ro
Spania și Portugalia și-au desemnat candidații pentru funcțiile de comisar: o susținătoare a energiilor regenerabile și o finanțistă austeră
Teresa Ribera Foto: Jesús Hellín / ContactoPhoto / Profimedia

Spania a propus-o pe Teresa Ribera, actual ministru al energiei şi mediului în guvernul de la Madrid, pentru un post de comisar european, iar Portugalia o propune Ursulei von der Leyen pe Maria Luis Albuquerque, fost ministru de Finanțe care a impus o politică dură de austeritate în urmă cu un deceniu.

Biroul premierului spaniol Pedro Sanchez a trimis o scrisoare oficială prin care propune ca Teresa Ribera (55 de ani) să fie numită în noua Comisie Europeană ce va fi condusă de Ursula von der Leyen, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Ribera militează pentru închiderea centralelor nucleare

Ribera a supervizat agenda verde a Spaniei începând din 2018, susţinând o tranziţie mai rapidă spre economia cu zero emisii de carbon, şi dând prioritate energiilor regenerabile precum cele solară şi eoliană în locul gazului şi centralelor nucleare, pentru a căror închidere militează.

Guvernul spaniol şi grupul social-democrat S&D din Parlamentul European vor presa pentru ca Ribera să primească un portofoliu mai extins decât chestiunile climatice, a declarat pentru Reuters o sursă la curent cu discuţiile, transmite Agerpres.

Consolidarea unei pieţe unice pentru energie şi implementarea unor politici industriale curate ar putea fi printre aceste subiecte suplimentare, a adăugat sursa. Este de aşteptat de asemenea ca Ribera să vizeze unul din posturile de vicepreşedinte al Comisiei.

De când Spania a deţinut preşedinţia rotativă a Consiliului UE, Ribera a fost o figură cheie a conferinţei privind schimbările climatice CPO28, din Dubai, ceea ce i-a consolidat imaginea ca unul din cei mai convinşi promotori ai agendei climatice a UE.

Candidata Portugaliei, asociată cu măsuri dure de austeritate

Guvernul portughez de centru-dreapta a propus-o miercuri pentru un post de comisar european pe Maria Luis Albuquerque, fostul ministru de finanţe care a condus eforturile de austeritate acum un deceniu după un pachet de ajutor internaţional.

Albuquerque, în vârstă de 56 de ani, a avut misiunea de a echilibra finanţele publice între 2013 şi 2015, iar numele ei este asociat în Portugalia cu măsuri de austeritate dureroase precum tăieri de salarii şi pensii.

„Este important ca fiecare stat membru să îşi pună la dispoziţie unii din cei mai buni oameni pentru a lucra la binele tuturor europenilor”, a declarat prim-ministrul Luis Montenegro, anunţând candidatura lui Albuquerque. El nu a precizat ce portofoliu ar dori Portugalia în noua Comisie, însă este probabil unul economic.

Politicieni din opoziţie au reacţionat negativ la desemnarea lui Albuquerque de către premierul Montenegro. Deputatul socialist Pedro Delgado Alves a spus că Albuquerque este „direct responsabilă pentru o serie de măsuri severe pentru ţară”.

Fabian Figueiredo, liderul parlamentar al Blocului de stânga, a considerat-o pe Albuquerque „un agent al troikăi”, denumirea sub care au fost cunoscute UE, FMI şi Banca Centrală Europeană, care au furnizat împreună un pachet de salvare de 78 miliarde de euro după ce Portugalia a fost aproape de incapacitate de plată.

INTERVIURILE HotNews.ro