Sari direct la conținut

Spionii liliputani din vazduh

Adevarul

Potrivit cotidianului israelian „Maariv”, care a publicat un articol pe aceasta tema, cu prilejul inaugurarii unei expozitii de armament pentru „confruntari limitate”, organizata de armata terestra, intre noile echipamente se evidentiaza un avion de spionaj de dimensiunile unuia de jucarie, numit „Skylark”.

Aparatul, care face parte din categoria asa-numitelor „drone” (bondari), cantareste cinci kilograme si jumatate si a fost elaborat de infanterie pentru a obtine informatii permanente asupra pozitiilor dusmane pe o raza de zece kilometri. Industria Aeronautica din Israel (IAI) a prezentat un alt avion de recunoastere ce cantareste…

doar un kilogram, pentru uzul individual al militarilor, cu care acestia pot obtine instantaneu informatii de pe campul de lupta asupra pozitiilor si operatiunilor inamice. Vehiculul „A3” sau „Hataltel” este un 4×4 controlat dintr-un post central de comanda si indeplineste misiuni de patrulare fara punerea in pericol a vietii soldatilor.

Vehiculul poate fi trimis sa inspecteze o zona de frontiera pentru a detecta infiltrarile si sa patruleze localitati sau regiuni, cum ar fi coloniile evreiesti sau controversatul zid de securitate ridicat de Israel in Cisiordania.

Si pilotii elicopterelor din Fortele Aeriene, a caror misiune este de a sprijini operatiunile infanteristilor in teritoriile palestiniene, vor putea sa obtina, prin intermediul unui nou sistem de telecomunicatii, de la micile avioane de recunoastere, o viziune de ansamblu a situatiei din teren.

Un alt echipament, denumit „computer de buzunar”, este purtat de militari si le va permite comandantilor acestora, printr-un sistem de satelit de comunicatii, sa stie in ce loc si in ce fel de situatie se afla subordonatii lor. Comandantii vor avea posibilitatea de a transmite ordine si fotografii computerului.

Compania de stat „Rafael”, specializata in proiectarea si crearea de noi arme, a prezentat in cadrul expozitiei un sistem pentru identificarea suspectilor sau a persoanelor date in urmarire prin intermediul unui computer – care stocheaza fotografii in memorie – si a unei camere de luat vederi care ii „denunta” pe cei care se apropie de ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro