Sari direct la conținut

Student la facultatea de drept, Udrea are legea luiSalvati Vama Veche de Primarul din Limanu

Observator de Constanta

• Proiectul de conservare a zonei Vama Veche – 2 Mai il mai are ca oponent doar pe edilul sef Nicolae Iustin Udrea

• La rindul lui, primarul spune ca emite legal autorizatii de constructii, desi ministerul Transporturilor a emis un ordin care prevede contrariul

Pe vremuri, Vama Veche era statiunea preferata a studentilor veniti sa se distreze intr-un loc ieftin. Turistii preferau pe atunci cea mai sudica statiune din tara, gratie peisajului pitoresc, a locului de pus cortul si mai ales a senzatiei de libertate pe care o crea zona.

De aul trecut, Inspectoratul de Stat in Constructii a suspendat Planul de Urbanism General (P.U.G.) al comunei Limanu, pe de-o parte din cauza faptului ca zona Vama Veche – 2 Mai a fost catalogata monument al naturii, iar Hagieni, dupa cum stim, zona de importanta culturala prin siturile arheologice deschise.

De cealalta parte, inspectorii in constructii au anulat Planul de Urbanism General, deoarece nu era in conformitate cu legislatia in vigoare.

Pentru ca zona sa nu ramina fara Plan de Urbanism General, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a organizat o licitatie pentru elaborarea unui P.U.G. complet care sa fie facut in concordanta cu nevoile de dezvoltare ale comunei si cu valorile culturale si turistice ale statiunii. Cu toate ca de la ministerul de resort s-a constatat nevoia unui nou P.U.G.

, suspendarea vechiului plan nu este recunoscuta de primarul Nicolae Iustin Udrea, care emite in continuare autorizatii de constructii.

Pentru a clarifica situatia, ne-am deplasat in comuna Limanu, de care apartin printre altele satele Vama Veche, 2 Mai si Hagieni. Ce-i drept, comuna arata ca un adevarat santier.

Constructii chiar pe plaja, in ciuda interdictiilor impuse de M.T.

Pe linga faptul ca P.U.G.-ul a fost suspendat, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a interzis ridicarea in zona Vama Veche – 2 Mai a oricarei constructii permanente la mai putin de 300 de metri de plaja. Cu toate astea, pe plaja au aparut ca ciupercile dupa ploaie o gramada de constructii… monumentale, autorizate de primarul Nicolae Iustin Udrea.

Vineri, cind echipa ziarului „Observator“ s-a deplasat in teritoriu pentru a verifica daca ordinul ministrului este respectat, am constatat ca nici una din constructiile ridicate la citiva metri de apa marii nu are afisat, conform legii, panoul unde sint notate datele despre constructie si despre proprietar.

La unul dintre conacele care se cladeau pe plaja Vamii Vechi, abia la interventia jurnalistilor muncitorii au catadicsit sa afiseze misteriosul panou (foto), motivind ca sint in stadiul de finisare, lucru ireal, din moment ce muncitorii de abia lucrau la elementele de rezistenta ale etajelor superioare.

Cind au afisat panoul, s-a constatat ca lucrarea isi depasise termenul de executie de un an si jumatate.

Observator cu cine joaca? (…) F***i in gura… ca sa zic asa“

Edilul care era vineri foarte prins cu sarbatorirea Constantinilor si Elenelor angajati in Primarie, inainte de a binevoi sa inceapa discutia cu reporterul, a pus preventiv intrebarea „Ba, da’ voi cu cine sinteti… cu stinga, cu dreapta, cu care?“.

Aflind ca reporterul scrie cu mina dreapta, ca asa l-a silit invatatoarea, primarul liberal ne-a invitat sa vorbim in biroul secretarului de primarie.

Dupa ce a vazut cele peste 20 de fotografii cu constructii in lucru realizate in comuna, primarul a luat-o cotita… ca cine ne-a dat voie sa fotografiem respectivele cladiri, ca „este voie asa ceva?“.

Explicindu-i edilului, student la drept, ca atita timp cit au fost realizate pe domeniul public fara ca proprietatea cuiva sa fie incalcata, primarul a pus mina pe telefonul mobil, sunind probabil pe cineva de la centru. „Auzi, Victor, am si eu o intrebare: astia de la «Observator» cu cine sint? A, i-auzi. F***i in gura… ca sa zic asa.

Da dom-le, eu am dat autorizatii de constructie (inchizind telefonul mobil – n.r.). Si care-i problema?“.

Primarul, care probabil fusese la facultate in acea zi si invatase ca Parlamentul emite legi, Guvernul emite ordonante, iar ministrii emit ordine, a comentat din nou.

Asa ca, intrebat de reporter daca nu cumva Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului nu a decis suspendarea lucrarilor de constructii, Nicolae Iustin Udrea a raspuns taios ca: „Dom’le, tu ce studii ai, nu stii ca ministrul nu decide, ca ministrul emite ordine?“

P.U.G.-ul facut cu plugul

Am reusit stoparea discutiei despre cursurile de la facultate ale edilului de Limanu, cu ajutorul Petrinei Boita, secretarul primariei. Femeia ne-a explicat ca in anul 1994 a inceput conceperea Planului de Urbanism General. Acesta s-a finalizat in anul 2003.

La un control al Inspectoratului de Stat in Constructii, P.U.G.-ul a fost suspendat si ministerul de resort a organizat o licitatie prin care sa se refaca planul.

Udrea neaga toate interventiile guvernamentale pentru salvarea arealului, spunind despre firma „Planwerk“ din Cluj, care a cistigat licitatia organizata de M.T.C.T., ca nu este specializata in proiectarea Planului de Urbanism General pentru ca nu are specialisti in domeniu (!?).

Mai mult, primarul spune ca singura institutie care putea sa desfiinteze un plan de urbanism era Consiliul Local, iar competentele Inspectoratului de Stat in Constructii au fost depasite pentru ca nu a fost emis nici un „act de autoritate“ care sa desfiinteze P.U.G.-ul.

„Ce ar insemna ca in Limanu sa nu mai dam autorizatii?“, zice Udrea.

Pe de alta parte, ministrul M.T.C.T. Miron Mitrea a afirmat ca „este in continuare in vigoare interdictia de a construi la mai putin de 300 de metri de plaja in zonele Vama Veche si 2 Mai. Suspendarea temporara a emiterii de autorizatii de construire este in vigoare pina cind va fi gata actualizarea Planului Urbanistic General al comunei Limanu si a Regulamentului Local de Urbanism.

Atunci vom avea instrumentele sa protejam litoralul si sa ne concretizam proiectele pe aceasta zona“.

Ovidiu Brailoiu, inspector-sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, ne-a spus ca Planul de Urbanism General era incomplet si nu era intocmit conform Legii 50/1991 si Legii 350, asa incit nu exista o protectie a zonei costiere si a zonei de interes cultural.

Pina cind se va lamuri ca emiterea de autorizatii de constructie reprezinta o ilegalitate, primarul Udrea va continua sa gireze distrugerea arealului natural dintr-o zona extrem de pretioasa a litoralului romanesc

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro