Sari direct la conținut

Tarile UE, sceptice in privinta aderarii Romaniei

Cotidianul

Marea majoritate a tarilor care au fost de acord cu extinderea Uniunii Europene la 1 mai anul acesta sunt foarte sceptice in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007, potrivit unei analize a Comitetului International al celei de-a patra Internationale (ICFI), semnata de Markus Salzmann.

Autorul citeaza versiunea germana a Financial Times, care precizeaza ca distantele economice sunt foarte mari intre Europa Celor 25 si noile state candidate, care se confrunta cu probleme mult mai specifice tarilor in curs de dezvoltare decat celor dezvoltate.

Publicatia a concluzionat ca, in realitate, conditiile politice, economice si sociale din aceste state si cele din tarile recent admise in UE sunt catastrofale.

Extinderea UE a schimbat radical fata continentului, tensiunile sociale fiind prezente peste tot, chiar daca efectele evolutiei, atat in plan politic, cat si social, nu au fost inca simtite in totalitate. Conform analizei, statele candidate ofera in principal forta de munca ieftina, ceea ce pune in pericol slujbele vesticilor.

Un alt motiv pentru care data aderarii Romaniei la UE nu ar fi respectata este acordarea contractului pentru constructia Autostrazii Brasov-Bors companiei americane Bechtel, arata analiza, citandu-l pe Hannes Svoboda, membru al Partidului Social-Democrat din Austria. „Acest fapt a facut nerealista aderarea Romaniei la UE in 2007, spunea Svoboda.

Din cercetarea lui Salzmann mai reiese ca, dupa 1980, Romania a fost fortata sa reduca drastic bugetul de stat. In aceasta perioada, FMI si Banca Mondiala au exercitat o presiune enorma asupra Bucurestiului, pentru a-si achita datoria externa.

Totusi, politicile de reducere a datoriilor regimului comunist condus de Nicolae Ceausescu nu erau decat o mica parte a uriasului colaps social ce urma sa se produca. La situatia catastrofala in care ne aflam ar mai fi contribuit „discipolul lui Ceausescu“, Ion Iliescu, dar si Emil Constantinescu.

Potrivit unui studiu al UNICEF, publicat in 1993, peste 50% din populatia Romaniei traia in saracie. In perioada 1989-1993, rata mortalitatii a crescut cu 16%. Potrivit estimarilor, in acea perioada, 1,5 milioane de romani si-au pierdut locurile de munca, in anul 1992 inflatia atingand 304%.

Potrivit studiului, si astazi, marea majoritate a romanilor traiesc intr-o „abjecta saracie“, doar o mica parte a populatiei castigand peste nivelul salariului minim, 73 de euro pe luna. In Romania, speranta de viata este cu 10 ani mai mica decat in Suedia, mentioneaza studiul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro