Sari direct la conținut

Televendeta: Ipocrizia Discovery

Evenimentul Zilei

Deja prea multa lume se refugiaza in fraza cliseistica: “Mai bine ma uit pe Discovery”. Iar cu o astfel de afirmatie ne dorim in acelasi timp sa ne facem inteleasa greata pentru televiziunile romanesti, dar si apetenta noastra pentru televiziuni “serioase”. Eu m-am cam plictisit si de Discovery.

Desi era un refugiu mai acum citiva ani, desi am folosit de multe ori acest loc comun pe care l-am amintit mai sus, trebuie spus ca aceste canale ascund si ele defectele lor uneori jenante. Pe Discovery Civilisation, de exemplu, deja se stie: extraterestrii exista, nu e nici urma de indoiala.

Mai sint apoi nesfirsitele documentare despre razboaiele mondiale – e deja un manierism al informatiei rasucite pe toate partile care le face insuportabile. Discovery e bun pentru ca poti gasi, cam o data pe saptamina, un documentar memorabil pe o tema data. Seria despre aventurile spatiale ale omului, de exemplu, a fost extraordinara.

Nu ma impresioneaza insa documentarele la infinit despre rechini. Singurul invatamint e ca oricite milioane au fost cheltuite si oriciti temerari au fost muscati, rechinul ramine un mare mister.

Cliseul “ne-a ramas doar Discovery” nu arata decit faptul ca ne-am maturizat ca telespectatori, ca sintem tot mai mult in cautarea nisei. Discovery a functionat mult timp ca un paravan pentru faptul ca desi ne uitam la “Din dragoste”, sa zicem, public spunem ca nu ne place, ca urim aceasta emisiune.

La cita lume zice ca se uita la Discovery ar trebui ca audienta postului sa fie undeva foarte sus. Numai ca Discovery functioneaza cam cum functioneaza si biserica in sondaje, cind sintem intrebati in ce institutie avem incredere. Stam, le enumeram si, din lipsa de altceva, spunem: “Biserica e cea mai de incredere institutie”.

Reorientarea catre televiziunile de nisa e fireasca. Numai ca o “nisa” mult mai buna ar fi sa inchidem pur si simplu televizorul cind nu gasim nimic interesant, nu sa ajungem in “zona disperarii”: la documentarele despre extraterestri sau despre broasca riioasa de Papua. Si sa le privim timp, stind in asteptarea unor chestii interesante la televiziunile principale.

rogozanu@expres.ro

Cum de-am uitat de Xena?

Articolele despre supereroi si supereroine au facut valuri. Nici nu mi-am dat seama inainte sa ma apuc sa scriu despre asta ca sint populatii intregi de Supermani. Ileana D. imi atrage atentia ca am uitat o serie de eroine cu adevarat extraordinare. Si are dreptate. Nu pot sa-mi iert faptul ca am uitat de Lara Croft…

Iata lista Ilenei: “Cum ati putut uita de “Xena, printesa razboinica”? Mie mi-a placut acest serial (alaturi de cel cu Hercule). Sau de Tomb Rider cu frumoasa Angelina Jolie? Si mergind mai departe, la eroinele din istorie, Ioana d’Arc si Cleopatra? Iar despre filmele cu Marie Curie ce spuneti?”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro