Sari direct la conținut

Tony Blair: “Probabil ca armele de distrugere in masa nu vor fi gasite niciodata”

Curierul National

“Trebuie sa accept ca nu le-am gasit, poate nu le vom gasi”, a declarat el in cadrul unei depozitii in fata Comisiei Camerei Comunelor. Premierul britanic s-a declarat pana in prezent convins ca ADM-urile vor fi descoperite in Irak si a justificat razboiul prin necesitatea distrugerii acestora.

Este pentru prima data cand Blair admite in public posibilitatea ca ADM-urile nu vor fi gasite niciodata. In septembrie 2002, un dosar intocmit de guvernul britanic sustinea ca Saddam Hussein dispune de astfel de arme si ca ele ar putea fi utilizate intr-un interval de 45 de minute.

“Eram convins ca le vom gasi. Eram convins… ca grupul de inspectori din Irak le va gasi deoarece toate informatiile secrete si dovezile in a caror posesie ne aflam conduceau la concluzia ca aceste arme existau”, a amintit Blair. Dar, “a trece dintr-o extrema in alta si a spune ca Saddam Hussein nu reprezenta un pericol, ar fi o eroare”, a mai declarat el.

“Nu stim ce s-a intamplat cu ele. Este posibil ca ele sa fi fost scoase de acolo, ascunse sau distruse”, a subliniat premierul. O comisie insarcinata cu examinarea modului in care guvernul britanic a ajuns la concluzia ca Irakul poseda ADM-uri isi va publica concluziile pana la 14 iulie.

Ancheta condusa de Lordul Robin Butler urmeaza sa-i puna in cauza pe sefii serviciilor de informatii britanice pentru erorile comise in evaluarea arsenalului irakian, declara “Sunday Times”in editia sa de duminica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro