Sari direct la conținut

Tragedia de la 2 Mai și un nou eșec al Poliției Române. Ce pârghii aveau polițiștii să îl verifice pe tânărul drogat chiar și în lipsa unui aparat drug test / Întrebări fără răspuns

HotNews.ro
Control în trafic, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Control în trafic, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cum a fost posibil ca băiatul de 19 ani care a ucis doi tineri la 2 Mai să fie lăsat de poliție să plece deși înainte de accident a fost oprit și i-au fost găsite droguri în mașină? Una dintre explicații, „pe surse”, ar fi că polițiștii care l-au oprit nu aveau drug test, ar fi sunat să ceară, dar nu au primit. Chiar în lipsa unui astfel de aparat, însă, polițiștii aveau pârghie legală să îl oprească pe băiat pentru a-l testa petru consum de droguri. O altă întrebare: cum a trecut neobservată, la două controale ale Poliției, lipsa asigurării RCA pentru mașina Mercedes decapotabilă cu care Vlad Pascu a intrat într-un grup de opt tineri?

Tragedia de la 2 Mai, în care au fost uciși doi studenți în vârstă de 20 și 21 de ani, iar alți trei tineri au fost răniți, a aruncat într-un nou scandal Poliția Română, condusă (din mai 2021) de către inspectorul general Benone Matei, aflat în subordinea directă a chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă.

Întrebări fără răspuns

  • De ce a fost lăsat Vlad Pascu să plece deși în mașina lui au fost găsite droguri?
  • De ce cele două echipaje care l-au oprit, două zile la rând, au ignorat faptul că mașina avea asiguarea RCA expirată?
  • Care este motivul pentru care la sediul Poliției 2 Mai a fost dus doar șoferul, deși el se afla în mașină cu alte două persoane, conform șefului Poliției Județene Constanța, iar drogurile au fost găsite în autoturism, nu asupra lui Vlad Pascu?
  • Care este încadrarea juridică în privința drogurilor găsite?
  • Când a anunțat Poliția Parchetul în acest caz?
  • A fost deschis dosar penal pentru consum sau trafic de droguri în cazul persoanelor alături de care tânărul ar fi consumat substanțe interzise „într-o locație, după ce a plecat de la sediul Poliției, așa cum a susținut șeful IPJ Constanța, Adrian Glugă?
  • Luminiţa Popescu, avocata lui Vlad Pascu, a fost contactată de familia tânărului după ce acesta a provocat accidentul sau încă de la momentul la care băiatul a fost dus la sediul Poliției, după ce i-au fost găsite droguri în mașină? (Constanța Info scrie că Luminița Popescu este sora Marilenei Dragnea, numită de organizația PSD Constanța în funcția de subprefect și este avocatul care reprezintă organizațiile PSD Constanța, atât pe cea județeană, cât și pe cea municipală, în toate problemele juridice și în fața instanței, atunci când este nevoie).

Șeful Poliției Județene Constanța a susținut o conferință de presă, luni, și tot luni Parchetul Judecătoriei Mangalia, care instrumentează acest caz, a transmis un comunicat de presă în care anunță arestarea tânărului, măsură luată cu o zi înainte. Din comunicatul Parchetului, dat la trei zile de la producerea accidentului, și după ce presa vuia, aflăm:

  • „La data de 20.08.2023, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, au formulat propunere privind luarea măsurii arestului preventiv, faţă de inculpatul P.M.V., în vârstă de 19 ani, din municipiul Bucureşti, persoană aflată în stare de deţinere, pentru comiterea infracţiunilor ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului prevăzute de art. 192 alin. (1), (2) şi (3), art. 196 alin. (1) şi (4) şi art. 338 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.
  • În sarcina inculpatului, se reţine că, în dimineaţa zilei de 19.08.2023, a condus, pe drumurile publice, un autovehiculul, pe drumul public, sub influenţa substanţelor psihoactive, iar, la intrare în localitatea 2 Mai, a acroşat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiţilor O.A.S. (21 ani) şi D.R.M. (20 ani), precum şi vătămarea corporală a numiţilor B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) şi I.C.L (20 ani). De asemenea, se reţine că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului, fiind ulterior depistat pe raza localităţii Vama Veche.
  • Primele teste efectuate în cauză au relevat faptul că inculpatul se afla sub influenţa substanţelor psihoactive.
  • În cauză, s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului P.M.V., pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 20.08.2023”.

Are Poliția Constanța aparate drug test?

Echipajul mixt polițist-jandarm care l-a oprit pe tânăr înainte de a provoca accidentul a găsit în mașina de colecție a acestuia, într-un pachet de ţigări, o ţigară tip joint şi o folie pe care scria Bromazepam şi care conţinea patru pastile. Analizele care i-au fost făcute după accident au indicat că Vlad Pascu consumase cocaină, amfetamină şi metamfetamină, deci alte tipuri de droguri decât cele găsite în mașina lui.

Șeful Poliției Constanța, Adrian Glugă, a susținut că băiatul nu a fost testat pentru că, din datele transmise de către polițiștii care l-au oprit, „conducătorul auto nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psihoactive”:

  • „Din datele transmise de polițiștii care au efectuat verificările, șoferul, la acel moment, nu prezenta semne specifice consumului de droguri.
  • Cu privire la faptul că șoferul, în noaptea de 18 spre 19 august nu a fost testat cu aparatul drugtest, am dispus cercetarea prealabilă a unui ofițer și a doi agenți, pentru stabilirea existenței/inexistenței unor abateri”.

În schimb, băiatul a fost testat pentru consum de alcool, iar rezultatul a fost 0.

Una dintre explicații, „pe surse”, ar fi că polițiștii care l-au oprit și l-au lăsat să plece fără a-l testa pentru consum de stupefiante nu aveau drug test, ar fi sunat să ceară un astfel de aparat, dar nu au primit.

Ziua de Constanța scrie că, potrivit informațiilor pe care le are, Poliția Județeană Constanța ar avea doar 15 aparate drug test.

Ce pârghii avea Poliția să îl verifice pe tânărul aflat sub influența mai multor tipuri de droguri

Chiar în lipsa unui astfel de aparat, însă, polițiștii aveau pârghie legală să acționeze.

Șoferul putea fi dus la spital pentru recoltare de sânge și putea fi lăsat fără permis până a doua zi, doar în urma examinării medicale, spune polițistul Marian Godină.

Ce prevede exact legea – ordonanţa de urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice:

  • (1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră şi în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanţe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulaţie.
  • (2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore.
  • „Sunt sigur că nu s-a găsit acolo un aparat drug test, de aceea și cred că trebuie demiși șefii polițistului de la mic la mare, până la șeful Poliției Române.
  • Pentru că e de neconceput ca în plin sezon estival, într-o stațiune care nu e renumită pentru consum de suc de soc, poliția să nu aibă câteva aparate drug test”, a scris Marian Godină pe Facebook.

Un alt detaliu ignorat de Poliție

Autoturismul Mercedes decapotabil, cu care Vlad Pascu a provocat teribilul accident nu avea asigurare RCA valabilă, a scris observatornews. Și avocata Elenina Nicuț a scris, pe Facebook, că a verificat și că mașina condusă de tânăr nu avea RCA. Cu toate acestea, „detaliul” a fost ignorat de către cele două echipaje care l-au oprit pe tânăr de două ori.

Ce se întâmplă dacă nu ai asigurare RCA?

Lipsa asigurării obligatorii RCA poate fi constatată și în cadrul unui control de rutină al reprezentanților legii, chiar dacă nu ai încălcat vreo regulă de circulație și fără să fi fost implicat într-un accident rutier. Polițiștii îți pot solicita dovadă încheierii acesteia în orice moment în care te afli în trafic, conducând mașină respectivă.

Sancțiunile prevăzute de lege:

  • amendă de la 1.000 la 2.000 de lei (conform articolului 37, alineatul 9 din Legea 132/2017 privind asigurările auto);
  • reținerea talonului;
  • reținerea plăcuțelor de înmatriculare.

Dacă de la data la care polița RCA a expirat au trecut mai mult de 3 luni, atunci poate fi suspendată posibilitatea de înmatriculare a autovehiculului.

Vlad Pascu aves permis auto din luna mai.

Filmul unui eșec al Poliției Române

Potrivit șefului IPJ Constanța, Constantin Adrian Glugă, în seara de 19 august, în jurul orei 00:40 un bărbat a sunat la 112 pentru a spune că pe DN39 Vama Veche 2 Mai un autoturism circulă fără să respecte regulile de circulație.

La 02:40 a fost depistat de o patrulă mixtă poliție-jandarmerie pe DN39, au fost legitimați șoferul și pasagerii, iar în mașină au fost descoperite o țigară tip joint și pastile într-un pachet de țigări, a declarat șeful IPJ Constanța într-o conferință de presă.

Șoferul a fost dus cu autospeciala la sediul poliției unde a fost testat etilotest – cu rezultat zero, a spus Glugă, adăugând că nu prezenta semne specifice consumării de substanbțe pshihoactive și a fost lăsat să plece în jurul orei 04:30.

La ora 05:25 a avut loc accidentul în care au murit doi dintre tinerii loviți de mașina condusă de șoferul de 19 ani.

Adrian Constantin Glugă se află la conducerea Poliției Județene Constanța din iulie 2020, mai întâi împuternicit în această funcție (01.07.2020 – 01.10.2021). Anterior, el a condus inspectoratele județene de poliție Dolj și Brăila.

Întrebat, luni, într-o conferință de presă, despre o eventuală demitere a şefului IPJ Constanţa, Adrian Constantin Glugă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a susținut că nu va avea „ezitări” dacă se va impune în urma verificărilor pe care le va face Corpul de control în acest caz:

  • „Dacă se va impune în urma acestui control, nu o să am ezitări nici cu privire la acel şef, nici cu privire la alţi şefi, dar, deocamdată, vreau să aştept acest control, vreau să lucrez pe procedură, pe lege, profesionist, astfel încât orice decizie voi lua să fie în afara oricărei critici şi să meargă către rezolvarea problemei, nu către un paleativ”.

Tânărul a fost cercetat în februarie 2022 de DIICOT pentru deținere fără drept de droguri de risc pentru consum propriu, după ce a fost prins având asupra sa „0,68 g canabis, în vederea consumului”.

Procurorii au dispus renunțarea la urmărirea penală, iar în ianuarie 2023 Tribunalul Bucureşti a menținut soluţia.

Acum, tânărul de 19 ani este arestat preventiv pentru 30 de zile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro