Sari direct la conținut

Un apropiat al lui Bin Laden s-a predat

Romania Libera

Un colaborator apropiat al teroristului sef Osama bin Laden s-a predat marti autoritatilor saudite.

Dupa ce a luptat timp de 20 de ani alaturi de liderul Al Qaeda, Khaled ben Odeh ben Mohammed al-Harbi, alias Abu Suleiman al-Makki, cunoscut lumii intregi din imaginile video in care lauda, impreuna cu Bin Laden, atentatele din 11 septembrie, s-a decis sa se predea autoritatilor de la ambasada saudita din Teheran, informeaza televiziunea oficiala de la Ryad.

Postul tv a difuzat imagini de la coborarea militantului islamist, in varsta de 40 de ani si paralizat, din avionul ce-l adusese din Teheran la Ryad.

Imediat dupa sosirea in tara sa de origine Al Harbi a declarat ca doreste sa beneficieze de gratierea regala oferita de suveranul saudit Fahd pe 23 iunie extremistilor, aratand ca „aceasta initiativa generoasa reprezinta o sansa pe care orice persoana rationala trebuie s-o fructifice”.

Amnistia Casei Regale saudite le promite simpatizantilor Al Qaeda ca nu vor fi supusi pedepsei cu moartea daca se predau in decurs de o luna de la anuntarea ei. Ca urmare, Al-Harbi este deja al treilea terorist care se preda autoritatilor saudite, el nefigurand insa pe lista suspectilor cei mai cautati in aceasta tara.

Ca multi alti „frati de arme”, teroristul se ascunsese intr-o regiune de la granita iraniano-afgana, contactand initial ambasada Arabiei Saudite din Iran pentru a-si pune planul in aplicare.

Acuzat de Statele Unite ca ofera azil combatantilor Al Qaeda care au fugit din Afganistan, Iranul a recunoscut inca din 2003 ca membri impor-tanti ai organizatiei conduse de Osama bin Laden se afla in custodia sa, dar a refuzat sa furnizeze mai multe informatii legate de identitatea si nationalitatea acestora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro