Sari direct la conținut

Una dintre cele mai prestigioase universități din SUA rămâne fără conducere în urma unui scandal uriaș legat de antisemitism

HotNews.ro
„Old Main”, cea mai veche cladire din campusul Universitatii Penn, Foto: Paul Weaver-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
„Old Main”, cea mai veche cladire din campusul Universitatii Penn, Foto: Paul Weaver-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Elizabeth Magill, președintele uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Statele Unite, Universitatea Penn, și-a dat demisia după o săptămână de critici dure din partea donatorilor în legătură cu scandalurile de antisemitism care au pătat reputația instituției, relatează Business Insider.

Scott Bok, președintele consiliului de administrație al universității, și-a anunțat la rândul său demisia, la doar câteva minute după Magill, potrivit The Daily Penssylvanian.

Conducerea acestei universități care își ia numele de la statul Pennyslvania din nord-estul Statelor Unite, iar Magill în mod special, a fost ținta unor critici dure din partea donatorilor, absolvenților și a unora dintre studenții săi actuali în legătură cu reacția sa în legătură cu incidentele de antisemitism raportate în campusul instituției de învățământ superior după atacul surpriză al Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie și a răspunsului israelian care a urmat.

Astfel de scandaluri au izbucnit și la alte instituții de învățământ superior prestigioase din Statele Unite, printre care Universitatea Harvard și Universitatea Berkeley din California.

Însă criticile la adresa lui Magill s-au intensificat dramatic după ce ea a refuzat să răspundă pe 5 decembrie, în timpul unei audieri în Congresul american, dacă apelurile la comiterea unui genocid împotriva evreilor încalcă regulamentul universității pe care o conduce.

Donatorii Universității Penn au amenințat cu tăierea fondurilor

Imediat după încheierea audierii, consiliul de administrație al Wharton School, facultatea de administrare a afacerilor din cadrul Universității Penn, i-a cerut lui Magill să demisioneze. Consiliul de administrație al Universității Penn s-a întâlnit și el joi iar apoi din nou duminică pentru a discuta situația.

Problemele pentru Magill au început însă dinaintea atacului lansat de Hamas pe 7 octombrie. În luna septembrie mai mulți studenți și absolvenți ai Universității Penn au semnat o scrisoare deschisă în care au cerut conducerii instituției să condamne organizarea Festivalului Literar a Scriitorilor Palestinieni.

Semnatarii scrisorii au acuzat că în cadrul acestui eveniment au fost invitate să vorbească mai multe persoane cunoscute pentru opiniile lor antisemite, un lucru negat de conducerea Universității Penn.

Printre cei care au semnat scrisoarea de atunci s-au numărat și miliardarii Ronald Lauder și Marc Rowan, ambii absolvenți ai universității și unii dintre cei mai importanți donatori ai săi. Rowan, care a donat 50 de milioane de dolari Universității Penn într-un singur an în 2018, i-a îndemnat ulterior pe ceilalți absolvenți înstăriți ai Penn să își „închidă carnetele de cecuri” până la demisia conducerii instituției.

O serie de alți donatori importanți ai universității au anunțat după audierea din Congres a lui Magill că vor urma îndemnul adresat de Marc Rowan.

Clasamentul de referință întocmit de USA Today clasează Universitatea Penn pe poziția a șasea în clasamentul celor mai bune instituții de învățământ superior din Statele Unite, în spatele doar a universităților Princeton, MIT (Massachusetts Institute of Technology), Harvard, Stanford și Yale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro