Sari direct la conținut

Vanzarile de apartamente s-au redus la jumatate

Ziarul Obiectiv

Piata imobiliara din Sibiu se prezinta mult mai slab fata de anul trecut. Principalul motiv il constituie accesul tot mai restrans al sibienilor la creditele ipotecare, in conditiile in care preturile la locuinte au crescut cu aproape 20 la suta. „Piata e plina de oferte, dar preturile sunt mari.

Tranzactiile imobiliare au scazut cu 30-40 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut”, spune Eugenia Hasegan, reprezentanta Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), filiala Sibiu.

Preturilele locuintelor variaza in functie de mai multi factori. In primul rand conteaza foarte mult zona in care este aceasta este amplasata, apoi confortul, amenajarile (in cazul in care au fost facute astfel de lucrari) si dependintele.

Cele mai accesibile locuinte sunt cele din zonele marginase, Vasile Aaron si Terezian, iar cele mai scumpe sunt locuintele situate in zonele Dioda si Mihai Viteazu. Cartierul Tiglari, chiar daca oferea preturi mici, a fost exclus de pe piata imobiliara a agentiilor, pentru ca nu existau cereri de cumparare, doar de vanzare.

Agentul imobiliar Eugenia Hasegan recomanda Valea Aurie, pentru ca reprezinta una din cele mai frumoase si curate zone, iar Turnisorul scoate pe piata imobiliara exclusiv apartamente noi, construite dupa anul 1989.

Preferintele sibienilor se indreapta momentan spre garsoniere si apartamente cu 2 camere, confort II sau III, tot ce se poate achizitiona la preturi mai rezonabile, pana in 25.000 de euro.

Sibienii se indreapta spre zona rurala

Daca in Sibiu tranzactiile imobiliare au scazut, lucrurile stau invers cu zona rurala din jurul orasului. Foarte multi cumparatori de locuinte se indreapta spre zonele Cristian, Selimbar, Sura Mica, Sura Mare, in vederea achizitionarii de terenuri si case. Pretul unui metru de teren variaza intre 15 si 23 de euro, in functie de deschiderea pe care o are la drumurile de acces si de utilitati.

Casele din aceste zone se pot cumpara la preturi de la 60.000 la 100.000 de euro, aceasta reprezentand oferta pentru cei cu un buget mai mare. Pentru cei cu buget restrans, exista alte oferte in zonele mai indepartate de oras.

„Tranzactiile imobiliare pe acest sector au crescut, fata de anul trecut cu 10-15 la suta”, a declarat aceeasi sursa, reprezentant al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro