Sari direct la conținut

VIDEO Joe Biden: „Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin / Nu doar că fac campanie, dar conduc lumea”

HotNews.ro
VIDEO Joe Biden: „Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin / Nu doar că fac campanie, dar conduc lumea”
Președintele american Joe Biden răspunde la întrebările presei în timp ce sosește la Baza Gărzii Naționale Aeriene Delaware din New Castle, Delaware, vineri, 5 iulie 2024. Sursa foto: Manuel Balce Ceneta / AP / Profimedia

Președintele american Joe Biden a afirmat vineri, într-un interviu foarte aşteptat pe canalul american de televiziune ABC, că el este cel care l-a „oprit” pe liderul de la Kremlim, Vladimir Putin, scrie sâmbătă Ukrainska Pravda.

În timpul unui curios schimb de replici despre politica sa externă, Biden i-a spus jurnalistului George Stephanopoulos de la ABC, că el este responsabil pentru extinderea NATO, precum și omul care „l-a oprit pe Putin”, încercând să apere realizările din timpul mandatului său de președinte.

În cadrul interviului, Biden a descris sprijinul pentru Ucraina și aducerea împreună a peste 50 de aliați internaționali împotriva invaziei ruse drept unele dintre principalele realizări ale președinției sale.

„George, eu sunt tipul care a adus NATO împreună, viitorul. Nimeni nu a crezut că îl pot extinde. Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin. Nimeni nu a crezut că acest lucru s-ar putea întâmpla. Eu sunt cel care a adus împreună o inițiativă pentru Pacificul de Sud cu AUKUS. Sunt cel care a reușit să convingă 50 de națiuni – nu numai din Europa, ci și din afara Europei – să ajute Ucraina”, a spus președintele american.

Biden a subliniat, de asemenea, că este într-o formă bună și că va fi capabil să îl învingă pe Donald Trump în alegerile din noiembrie.

„Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a fi preşedinte sau pentru a câştiga aceste alegeri”, a dat asigurări Biden.

Preşedintele american, atacat în privinţa capacităţilor sale mentale după dezbaterea ratată în faţa lui Donald Trump, a afirmat că funcţia sa echivalează cu „a face un test cognitiv în fiecare zi”, când jurnalistul George Stephanopoulos l-a întrebat dacă ar fi pregătit să se supună acestui tip de examinare.

„Fac un test cognitiv în fiecare zi (…) Nu doar că fac campanie, dar conduc lumea”, a mai declarat democratul în vârstă de 81 de ani.

Deşi s-a exprimat mai fluent decât în timpul duelului său televizat din 27 iunie cu Donald Trump, democratul a vorbit, totuşi, cu o voce înăbuşită şi, uneori, a avut fraze incomplete sau puţin dezlânate, notează agențiile AFP și Agerpres.

În timpul interviului de 22 de minute, Joe Biden şi-a apărat cu încăpăţânare şi uneori laborios candidatura pentru un al doilea mandat în faţa republicanului Donald Trump, în contextul în care unii congresmeni din propria sa tabără i-au cerut să se retragă.

Întrebat insistent despre dezbaterea sa dezastruoasă cu fostul preşedinte din 27 iunie, el a repetat de mai multe ori că a fost o „seară proastă”, atribuită unei răceli însoţite de o mare oboseală.

„Eram epuizat”, a explicat liderul de la Casa Albă, spunând, ceea ce nu este nou, că suferea de o „răceală gravă”. „Eram bolnav. Chiar nu mă simţeam bine”, a insistat el.

Joe Biden a mai spus că „nu crede” în sondajele care oferă avantaj rivalului său la nivel naţional şi în statele-cheie, spunând că, din punctul său de vedere, este „aproape la egalitate” cu Donald Trump.

Când jurnalistul i-a atras atenţia că nu a văzut niciodată un preşedinte câştigând realegerea cu o cotă de popularitate de 36%, el a răspuns: „Nu cred că aceasta este cota mea de încredere”.

Preşedintele american, al cărui discurs şi sintaxă sunt în prezent analizate foarte atent, s-a lansat apoi într-o discuţie confuză în timpul căreia a menţionat sondajele din New York Times, precum şi minciunile repetate ale rivalului său.

El a apărut mult mai puţin energic decât într-un discurs de campanie pe care l-a ţinut, folosind un teleprompter, cu puţin timp înainte de a înregistra interviul la Madison, în statul Wisconsin.

Dezbaterea sa dezastruoasă împotriva lui Donald Trump a stârnit panică în partidul său, în timp ce o majoritate covârşitoare a americanilor îl consideră acum incapabil să guverneze încă patru ani în cazul victoriei.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro