Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 848: Putin le transmite rușilor că o înfrângere în Ucraina ar fi sfârșitul statului / Moscova ia în considerare schimbarea doctrinei sale nucleare / Bucureștiul va da Kievului un sistem Patriot

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 848: Putin le transmite rușilor că o înfrângere în Ucraina ar fi sfârșitul statului / Moscova ia în considerare schimbarea doctrinei sale nucleare / Bucureștiul va da Kievului un sistem Patriot
Mortier ucrainean în acțiune pe frontul din Ceasiv Iar - Foto: Oleg Petrasiuk / AP / Profimedia

Vladimir Putin face joi o vizită de stat în Vietnam, țară căreia Rusia îi furnizează arme de zeci de ani, la o zi după ce a liderul de la Kremlin a semnat un acord de apărare cu Coreea de Nord ce provoacă îngrijorare în Occident. Președintele rus a mulțumit Vietnamului pentru abordarea sa „echilibrată față de Ucraina, într-un articol publicat în ziarul Partidului Comunist local. Putin a ajuns miercuri noapte la Hanoi de la Phenian, unde Kim Jong Un l-a primit cu mare fast pe cel despre care a spus că e „cel mai bun prieten” al Coreei de Nord. Rusia și Coreea de Nord, unite împotriva „hegemoniei” americane, au aprobat un „parteneriat strategic global” care prevede o asistență reciprocă „în caz de agresiune.

SINTEZA ZILEI

Evenimentele din ziua 848 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

SUA consideră „incredibil de îngrijorătoare” afirmațiile lui Putin despre posibile livrări de arme de înaltă precizie către Coreea de Nord

Comentariile făcute joi de președintele rus Vladimir Putin, care a spus că Rusia ar putea furniza arme de înaltă precizie Coreei de Nord, după semnarea unui pact de apărare reciprocă cu Phenianul, sunt „incredibil de îngrijorătoare”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Statele Unite interzic antivirusul rusesc Kaspersky

Washingtonul a anunțat joi că interzice software-ul antivirus rusesc Kaspersky în Statele Unite, precum și americanilor din alte părți ale lumii, interdicția afectând și filialele și companiile conexe ale companiei.

„Kaspersky nu va mai putea, printre alte activități, să își vândă software-ul în Statele Unite sau să furnizeze actualizări pentru software-ul deja utilizat”, a precizat Departamentul american al Comerțului într-un comunicat, adăugând că anumite activități ar putea totuși să continue până la 29 septembrie pentru a le da timp clienților să găsească o alternativă.

Energia verde, alternativa Ucrainei la distrugerile suferite în bombardamente. Panouri solare instalate pe școli și spitale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat joi miniştrilor şi autorităţilor competente să instaleze cât mai rapid pe clădirile şcolilor şi spitalelor panouri solare şi instalaţii de stocare a energiei electrice, ca soluţie parţială în faţa deficitului de energie provocat de atacurile ruseşti repetate cu rachete şi drone asupra sistemului energetic al Ucrainei.

O înfrângere strategică în Ucraina ar însemna sfârşitul statalităţii Rusiei, declară Vladimir Putin, avertizând că „va merge până la capăt”.

„Pentru Rusia, aceasta (înfrângerea strategică) ar însemna sfârşitul statalităţii sale, iată ce ar însemna. Aceasta înseamnă sfârşitul istoriei de 1.000 de ani a statului rus. Cred că acest lucru este clar pentru toţi. Şi atunci apare întrebarea, de ce să ne fie frică? Nu este mai bine atunci să mergem până la capăt? Aceasta este o logică formală elementară”, a spus Putin, răspunzând la întrebările jurnaliştilor ruşi.

Putin avertizează că „merge până la capăt”: O înfrângere în Ucraina ar însemna sfârşitul statului rus

Șeful NATO salută decizia României de a dona Ucrainei un sistem Patriot

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat joi decizia României de a dona Ucrainei o baterie de rachete antiaeriene Patriot, considerând-o „foarte necesară” pentru consolidarea apărării aeriene a teritoriului ucrainean în faţa atacurilor Rusiei, relatează Agerpres.

El a insistat din nou cu această ocazie ca aliaţii Ucrainei să furnizeze acesteia cât mai rapid posibil mijloacele de apărare aeriană pentru a contracara atacurile cu rachete şi drone ruseşti.

Putin spune că Rusia ia în considerare schimbarea doctrinei sale nucleare

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia se gândește la posibile schimbări ale doctrinei sale privind utilizarea armelor nucleare, potrivit Reuters.

Doctrina existentă prevede că Rusia poate folosi astfel de arme ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convențional care reprezintă o amenințare existențială pentru stat.

De la începutul războiului din Ucraina, unii analiști militari ruși au susținut că Rusia ar trebui să își relaxeze termenii privind utilizarea armelor nucleare sugerând un atac nuclear tactic.

Germania se înarmează în ritm accelerat. Producția de obuze înzecită în timp record / Vor fi cumpărate peste 100 de tancuri

Armata germană a plasat o comandă record de peste 8,5 miliarde de euro către grupul Rheinmetall pentru achiziţia de muniţii pentru artilerie, în vederea reconstituirii stocurilor diminuate de ajutorul furnizat Ucrainei, a anunţat joi compania producătoare de armament.

Putin acuză NATO că a creat o amenințare de securitate pentru Rusia în Asia, potrivit TASS

Președintele Vladimir Putin a acuzat joi alianța militară NATO că a creat o amenințare la adresa securității Rusiei în Asia, relatează agenția de presă TASS.

Putin s-a adresat reporterilor în Vietnam, la finalul unei călătorii de două zile în Asia. Cu o zi înainte, el a purtat discuții în Coreea de Nord.

Un oficial american de rang înalt, pe urmele lui Putin în Vietnam pentru a „reafirma sprijinul SUA”

Un înalt oficial american se va deplasa vineri și sâmbătă în Vietnam pentru a reafirma sprijinul SUA, imediat după vizita președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat joi Departamentul de Stat.

SUA suspendă livrările de sisteme Patriot către alte ţări, pentru a da prioritate Ucrainei

Ucraina va primi rachete antiaeriene americane „cu prioritate”

Statele Unite „au luat decizia dificilă, dar necesară” de a acorda prioritate Ucrainei în fața altor aliați în ceea ce privește livrarea de rachete de apărare antiaeriană, a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

În consecință, exporturile către alte țări, în special de rachete Patriot și NASAMS, vor fi „întârziate”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Pericol major pentru armata ucraineană. Rusia a început să folosească bombe glisante de trei tone

Armata rusă a utilizat joi pentru prima oară o bombă glisantă de trei tone (FAB-3000) împotriva unui punct de concentrare a trupelor ucrainene în regiunea Harkov (nord-est).

Anterior, mai mulţi bloggeri militari ruşi au publicat o înregistrare video cu presupusa utilizare a acestei bombe asupra unei clădiri care servea ca refugiu pentru soldaţi ucraineni, în care se poate vedea o explozie cuprinzând o zonă considerabilă.

UE şi Ucraina actualizează şi prelungesc acordul privind transportul rutier

Uniunea Europeană şi Ucraina au decis, joi, să prelungească şi să actualizeze actualul acord privind transportul rutier. Acordul urmăreşte să ajute Ucraina să acceseze pieţele mondiale prin facilitarea tranzitului prin ţările UE şi prin dezvoltarea în continuare a legăturilor sale cu piaţa UE.

Alarmă în societatea rusă, după înmulţirea crimelor comise de deţinuţi graţiaţi de Putin pentru a lupta în Ucraina

Înmulţirea crimelor comise de deţinuţi graţiaţi de către preşedintele Vladimir Putin pentru a lupta în Ucraina provoacă nelinişte în societatea rusă.

România va fi „dusă de val la coșul de gunoi al istoriei”, amenință un influent deputat rus / Decizia luată la Moscova

Parlamentarii ruși își vor suspenda calitatea de membri în Adunarea Parlamentară a OSCE, supărați pe România, care nu le-a eliberat vize pentru reuniunea de la București a organizației internaționale.

România donează Ucrainei un sistem Patriot

Dispariția misteriosului „raport negativ al Armatei române” în chestiunea cedării rachetelor Patriot către Ucraina

Nici în comunicatul oficial al Palatului Cotroceni și nici din relatările obținute de HotNews.ro din interior nu s-a confirmat existența niciunui „raport negativ” al Armatei pentru cedarea sistemului Patriot, raport negativ invocat masiv public cu o zi înainte. „Dimpotrivă, MApN a spus astăzi, la CSAT, că e de acord”, a relatat o sursă politică pentru HotNews.ro.

Zelenski, reacție rapidă după decizia României de a trimite Kievului un sistem Patriot

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat imediat după decizia României de a trimite Kievului un sistem Patriot, mulțumind țării noastre și subliniind că decizia îi va ajuta pe ucraineni să își protejeze mai bine populația și infrastructura critică „împotriva terorii aeriene rusești”.

Câte sisteme Patriot are România acum și cu câte va rămâne după ce va dona unul Ucrainei.

România a comandat din SUA șapte sisteme antiaeriene Patriot, în cele mai recente configurații posibile, însă dintre acestea doar patru au fost livrate până acum și mai puține au fost chiar și operaționalizate, adică să fie complet funcționale și gata de luptă în cadrul forțelor armate.

Klaus Iohannis renunță oficial la cursa pentru șefia NATO. România îl susține pe olandezul Mark Rutte pentru această funcție. Iohannis a renunțat oficial la cursa pentru șefia NATO, un anunț făcut joi, după ce președintele român a rămas fără susținători pentru această candidatură.

România donează Ucrainei un sistem Patriot, însă a pus o condiție pentru SUA și țările NATO. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis joi donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina, anunță Cotroceniul.

Coreea de Sud va reanaliza decizia de a nu vinde arme Ucrainei

Coreea de Sud va reanaliza decizia sa de a nu furniza direct arme Ucrainei, a declarat joi un consilier al președintelui sud-coreean, după semnarea miercuri a unui acord de apărare între Coreea de Nord și Rusia.

„Intenționăm să reconsiderăm problema furnizării de arme Ucrainei”, a declarat presei Chang Ho-jin, consilier pentru securitate națională al președintelui Yoon Suk Yeol.

Seulul are de mult o politică ce îi interzice să vândă arme în zone de conflict activ, pe care a menținut-o până acum în ciuda cererilor Washingtonului și Kievului de a o lua în reconsiderare reconsidera.

Un important contract de armament pentru tancuri K2, obuziere K9 și avioane a fost semnat în iulie 2022, la cinci luni după invazia rusă, dar cu Polonia. (AFP)

Al 14-lea pachet de sacțiuni contra Moscovei ce tocmai a fost convenit de țările UE include, în premieră, și măsuri contra gazelor rusești.

Pachetul interzice reexporturile de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc în apele UE, dar nu interzice importurile, așa cum a făcut UEîn 2022 pentru petrolul rusesc transportat pe mare. Unele țări din UE importă în continuare gaze din Rusia prin conducte din Ucraina.

Cu toate acestea, experții de pe piața gazelor spun că măsura va avea un impact redus, deoarece transbordările de gaze prin porturile UE către Asia reprezintă doar aproximativ 10% din totalul exporturilor de GNL rusesc.

De asemenea, pachetul sancționează trei proiecte rusești de GNL și include o clauză menită să permită Suediei și Finlandei să anuleze contractele pentru GNL rusesc, au declarat diplomați citați de Reuters.

Aviația rusă are o nouă prioritate

Avioanele de război rusești și-au schimbat ținta principală în ultima săptămână / Explicația experților britanici.

Între 12 și 18 iunie, aviația rusă cu rază lungă de acțiune și-a schimbat ținta loviturilor sale cu rachete de croazieră pentru a ataca bazele aeriene ucrainene.

După întârzieri în livrarea avioanelor și în pregătirea piloților și a personalului de la sol, Olanda spune că Ucraina ar trebui să primească primele F-16 în vară, scrie The Guardian.

La o bază militară din sudul Olandei, generalul Arnoud Stallmann, comandant al forțelor aeriene olandeze, a declarat că se așteaptă ca la un moment dat, în această vară, avioanele de luptă F-16 să ajungă în sfârșit pe cerul Ucrainei.

„Cam în timpul acestei veri, totul va fi la locul lui”, a spus el, vorbind în fața a două avioane F-16 scoase din serviciu din interiorul unui hangar al bazei, unde tocmai se încheiase un program recent de pregătire a forțelor ucrainene în domeniul întreținerii avioanelor.

Belgia, Danemarca, Țările de Jos și Norvegia s-au angajat să furnizeze Ucrainei aproximativ 80 de avioane de luptă F-16 de fabricație americană, un echipament pe care forțele aeriene ucrainene îl solicită de mai bine de un an. Însă programul de lansare a avioanelor a fost afectat de întârzieri în ceea ce privește livrarea și instruirea.

Ucrainenii au lovit două depozite de carburanți din Rusia

Atacurile ucrainene cu drone desfășurate de agenția de securitate SBU au provocat joi dimineață incendii la depozitele de combustibil din regiunile rusești Tambov și Adygeyea, a declarat pentru Reuters o sursă de informații de la Kiev.

Oficiali ruși au anunțat dimineață (actualizarea de la ora 08:07) un incendiu la un depozit de carburanți din regiunea Adîgheia.

Pe rețelele de socializare au fost apărut clipuri (neverificate) și cu urmările loviturii din Tambov:

„Ambasadorii UE tocmai au convenit asupra unui al 14-lea pachet puternic și substanțial de sancțiuni ca reacție la agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a anunțat președinția belgiană a Uniunii Europene.

„Acest pachet prevede noi măsuri specifice și maximizează impactul sancțiunilor existente prin eliminarea portițelor de evitare”, se spune într-o postare pe platforma X.

Noua estimare a pierderilor rusești

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1170 soldați, 3 tancuri, 18 alte blindate de luptă, 45 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 56 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

Putin și Lam discută întărirea relațiilor Rusia – Vietnam

Vladimir Putin a declarat joi, în Vietnam, că Rusia dorește să se asocieze cu această țară din Asia de sud-est în domeniul energiei și al securității.

La o zi după ce a semnat un acord de apărare reciprocă cu Coreea de Nord, Putin a declarat că Moscova și Hanoi sunt interesate să construiască ceea ce el a numit o arhitectură de securitate fiabilă în regiunea Asia-Pacific.

De asemenea, el a spus că firmele rusești sunt pregătite să investească în proiecte de gaz natural lichefiat în Vietnam. (Reuters)

Președintele vietnamez To Lam a spus în timpul unei întâlniri la Hanoi cu președintele rus Vladimir Putin că Vietnamul vrea să amplifice legăturile cu Rusia.

Lam l-a felicitat pe Putin pentru realegerea sa la prezidențialele din martie și a lăudat realizările Rusiei, inclusiv „stabilitatea politică internă”, transmite Reuters.

O termocentrală ucraineană a fost „grav avariată” azi-noapte

Atacurile cu drone rusești din primele ore ale zilei de 20 iunie au avariat infrastructura energetică din regiunile Viniți, Kiev, Dnipropetrovsk și Donețk, a anunțat operatorul energetic de stat Ukrenergo, citat de Kyiv Independent.

Cel puțin trei persoane – bărbați cu vârste de 30, 41 și 63 de ani – au fost rănite în cursul nopții în regiunea Dnipropetrovsk, potrivit guvernatorului regional Serhii Lysak.

Atacul rusesc asupra districtului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a afectat, de asemenea, șapte locuințe private, cinci depozite, mașini și linii de electricitate.

Rusia a folosit cel puțin nouă rachete și 27 de drone pentru a ținti Ucraina, potrivit informării de dimineață a Forțelor Aeriene ucrainene. Rachetele au fost lansate din Marea Caspică, și din regiunea Voronej, în timp ce dronele au fost lansate din orașul portuar Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov.

Unitățile de rachete ale forțelor armate ucrainene și grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene ucrainene au interceptat cinci rachete și toate cele 27 de drone deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Zaporojie, Donețk, Nikolaev, Herson, Harkov, Kiev, Cerkasî, Poltava și Vinița.

„Are o caracteristică subevaluată care ar putea căpăta o valoare imensă”: Atuul lui Mark Rutte dacă va ajunge șef al NATO

Mark Rutte, prim-ministrul olandez care își va încheia mandatul, care probabil va fi viitorul șef al NATO, s-a bucurat de legături bune cu Donald Trump, ceea ce ar putea ajuta alianța în disputa cu Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina, indiferent cine va câștiga Casa Albă, scrie Newsweek.

Firma ucraineană de energie DTEK a anunțat joi că una dintre termocentralele sale a fost „grav avariată” în urma unui atac lansat în cursul nopții de forțele rusești.

DTEK a spus că trei dintre membrii personalului său au fost răniți în atacul asupra centralei, fără a preciza despre ce unitate e vorba.

Un incendiu a izbucnit joi dimineață la un depozit de carburanți din regiunea rusă Adîgheia, în Caucazul de Nord, după un atac cu drone ucrainene, dar a fost deja stins, a scris pe aplicația de mesagerie Telegram șeful regiunii, Murat Kumpilov.

Separat, agenția de știri TASS a citat Ministerul rus al Apărării, potrivit căruia apărarea aeriană a doborât 15 drone ucrainene în cursul nopții, dintre care șase deasupra regiunii Adîgheia. (Reuters)

Clipuri neverificate apărute pe rețelele de socializare arată că azi-noapte a avut loc un incendiu de proporții.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––

Cele mai importante informații de miercuriu privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro