Sari direct la conținut

Coreea de Nord ajută Rusia să „ucidă în masă ucraineni”, acuză Kievul

HotNews.ro
Ucraina a acuzat miercuri Coreea de Nord că oferă Rusiei un ajutor militar care permite „uciderea în masă” a civililor și a cerut măsuri „mai riguroase” pentru a izola cele două țări, după vizita lui Vladimir Putin la Phenian, potrivit AFP.
Mihailo Podoliak, Foto: Hennadii Minchenko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Mihailo Podoliak, Foto: Hennadii Minchenko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Coreea de Nord cooperează acum în mod activ cu Rusia în domeniul militar și furnizează în mod deliberat resurse pentru uciderea în masă a ucrainenilor”, a declarat pentru AFP Mihaïlo Podoliak, consilier al președinției ucrainene.

El a acuzat Phenianul că furnizează Moscovei „un număr mare de obuze de calibru mare” care îi permit să „mențină o intensitate ridicată a atacurilor de artilerie și de rachete”.

„Acest lucru are un impact asupra desfășurării războiului în ansamblu și crește considerabil numărul victimelor civile”, a continuat Podoliak, acuzând Coreea de Nord că „participă în mod conștient” la războiul Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Podoliak a regretat „incapacitatea absolută a instrumentelor de presiune la nivel mondial” și a cerut „o abordare mai riguroasă pentru a obține o izolare reală” a Rusiei și Coreei de Nord.

„Este clar că măsurile restrictive impuse Rusiei și Coreei de Nord nu sunt suficiente”, a spus el.

Vladimir Putin și Kim Jong Un au semnat miercuri la Phenian un pact de parteneriat strategic care include chestiuni de securitate și chiar o clauză de apărare reciprocă, a anunțat președintele rus, citat de Reuters.

În acest context, Kim și-a anunțat sprijinul deplin pentru războiul Rusiei din Ucraina. Relația bună a celor doi lideri este o veste proastă pentru restul lumii, a spus pentru BBC o fostă analistă CIA.

Vladimir Putin s-a bucurat de o primire fastuoasă la Phenian, unde a consolidat relațiile cu omologul său Kim Jong Un și cu Coreea de Nord.

Cei doi au semnat un tratat de parteneriat strategic cuprinzător care include o clauză de apărare reciprocă, conform căreia fiecare țară este de acord să o ajute pe cealaltă să respingă o agresiune externă, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

„Acordul de parteneriat global semnat astăzi prevede, printre altele, asistență reciprocă în cazul unei agresiuni împotriva uneia dintre părțile din acest acord”, a declarat Putin.

În acest context, Putin a atras atenția asupra declarațiilor Statelor Unite și ale altor țări NATO care au fost de acord să lase Ucraina să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de Occident.

„Nu este vorba doar de declarații, ci se întâmplă deja, iar toate acestea reprezintă o încălcare flagrantă a restricțiilor pe care țările occidentale și le-au asumat în cadrul diferitelor obligații internaționale”, a spus Putin.

Citește și: Detaliul mai puțin plăcut al vizitei lui Putin în Coreea de Nord la care propaganda lui Kim Jong Un a ales să închidă ochii

INTERVIURILE HotNews.ro